Monday, December 31, 2007

The Debt That All Men Pay

Hari tu aku pegi tengok crite National Treasure : The Book of Secrets. Termasuk hari tu, dah dua kali aku tengok crite tu. First time aku tengok sorang2. Second time aku tengok ngan akak aku. Altogether critenye bestla cuma cara clue2 dalam crite tu di elaborate kali ni kurang mendalam sket berbanding dengan crite yang first dulu. Kalau yang dulu dia elaborate mendalam sket, jadi aku mudah sket nak paham kenapa macam ni? Kenapa macam tu? Tapi yang kali ni huraian dia tak panjang sgt jd aku susah sket nak paham. Ditambah dengan faktor aku yang memang agak lembab sket nak paham crite2 treasure hunting ni. Tapi altogether, critenye best. Macam biasa aku suka dengan watak Riley Poole (sidekick si Nicholas Cage). Yela...dalam bendul2 dia, actually he is a bright and smart guy.


Okla...bukan tu actually yang aku nak critekan dalam post kali ni. Aku nak critekan pasal salah satu clue yang terdapat dalam crite tu. Cluenya ialah "The Debt That All Men Pays". Apakah dia hutang yang memang semua manusia akan bayar? Jawapannya adalah mati. The answer is death. Masa mula2 dengar pasal benda ni aku pelik la knp plak kematian tu dianggap sebagai satu hutang yang semua orang pasti akan bayar balik. Tapi bila pikir2 balik...betul jugak apa yang dicakapkan tu. Macam mana tu?



Sebagaimana yang kita semua maklum, terutamanya kita yang beragama Islam, kita ni adalah milik Allah. Setiap inici dan sudut dari tubuh kita, mahupun setiap benda yang ada disekeliling kita adalah milik Allah. Hidup kita di dunia ni hanya sementara je, sebelum kita dijemput pulang ke pangkuan Ilahi Yang Maha Esa, Yang Maha Kekal dan Maha segala2nya. So, maknanya, nyawa kita ni, Allah cuma pinjamkan pada kita je. Satu masa nanti, bila Dia nak amik balik, takde sape boleh halang sebab nyawa kita hak Dia. Jangan kata nyawa kita, semua keliling kita termasukla seluruh dunia ni dan segala cakerawalanya adalah milik Allah. Allah cuma pinjamkan je. So, bila dah nama pinjam, pada kita dikira hutangla kan?



Maka, betul la kata2 tu, "The Debt That All Men Pays" is "Death". Dunia ni hanya pinjaman. Teringat aku pada sajak yang dicipta oleh Arin bertajuk "Kita Yang Tak Punya Apa-apa." Sajak ni aku deklamasikan masa Malam Penghargaan diiringi petikan gitar oleh sahabat baik aku, Fuad. Memang bertepatan betul la sajak tu. Kita tak punya ape2 dalam dunia ni. Kalau dah sampai tahap nyawa kita pun bukan kita yang punya, so apa lagi yang lain? Tapi tu pun manusia masih ramai yang bongkak, yang menafikan tentang hakikat ni. Yang mana bukan beragama Islam tu aku takleh nak komen. Tapi yang mana beragama Islam tu..ish tak taula nak kata ape.



Manusia dah lupa siapa dia di atas dunia? Manusia dah lupa bahawa kita ni tak punya ape2. Betapa dhaifnya kita sebenarnya di dunia ni. Semua yang jadi milik kita, bukan milik kita yang sebenar2nya. Sebab tu la bila kita dengar brite pasal seseorang telah meninggal dunia, kita lafazkan "Inna lillahi wainna ilaihi raji'un" yang membawa maksud "Sesungguhnya kita hidup kerana Allah dan kepadaNya lah kita akan kembali.



Aku teringat apa yang guru aku pernah cakap pada aku. Guru aku cakap, kalau ikut sebenar2 hakikat, kita nak membengkokkan jari kita ni pun adalah dengan izin Allah. Apatah lagi nak menggerakkan anggota lain yang lebih besar. Kalau Allah tak izinkan jari kita bengkok, takkan bengkok punya jari tu walau macam mana kita berusaha pun. Ape yang cuba disampaikan di sini ialah satu pengajaran bahawa kita ni hambaNya. Kita ni milik Allah. Semua yang kita ada, semua yang kita punya, milik Allah. Kita ni dhaif sebenar2nya. Di sinila konsep bergantung hati pada Allah diaplikasikan. Setelah kita berusaha dan sebagainya, hujung2nya kita kena bergantung hati pada Dia.



Kalau terlalu bergantung tanpa usaha, tu dah salah. Kalau kita macam tu bermakna kita dah berpegang pada iktiqad jabariah. Kalau tak bergantung hati langsung pun lagi salah. Tu dah iktiad qadariah. Yang sebaik2nya ialah kita berusaha kemudian bergantung hati. Contohnya macam blajo silat. Kita blajo dan blajo. Pada masa yang sama sentiasa berdoa supaya apabila keadaan mendesak dan memerlukan, ilmu persilatan yang kita blajo tu dapat diguna pakai. Tapi jangan blajo, lepas tu tinggal, kenala praktis slalu sebab ilmu ni kalau tak amal, tak berguna. Lama2 nanti hilang macam tu je. Macam pokok takde buah.





Cuba kita pikir balik, time kita dengar azan, kenapa masa lafaz "Hayya a'la assolah" dan "Hayya 'ala al-falah" kita jawab "La haula wa la quwwata illa billah"? Sedangkan dalam bacaan2 yang lain kita jawab lafaz yang sama seperti diazankan. Pernah tak kita terpikir pasal benda ni? Di kala seruan mengajak kita untuk pergi sembahyang dan menuju kejayaan, kita tak jawab dengan seruan yang sama. Sebaliknya kita jawab, tiada daya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Agung. Apa pengajaran yang boleh kita dapat? Tak lain dan tak bukan, pengajarannya ialah kita ni hanya hambaNya yang lemah yang tak berdaya dan takde kekuatan melainkan dengan izin Allah juga. Kita nak mendapat kejayaan, bukan sebab kita, tapi sebab Allah yang izinkan. Memang kita berusaha dan sebagainya, tapi penghujungnya, keputusannya adalah di tangan Allah. Kalau Allah nak bagi, Dia akan beri. Kalau Dia tak bagi di dunia ni, Allah akan beri di akhirat nanti. Tak kirala macam mana pun, setelah kita berusaha dan sebagainya, keputusan sama ada kita dapat atau tak apa yang kita usahakan, terletak di tangan Allah. Tapi, kita jangan lupa, Allah dah janji kalau kita berusaha, kalau kita tak putus2 berdoa kepadanya, insyaAllah Dia akan beri apa yang kita pinta dan hajatkan. Cuma cepat atau lambat je.

Wednesday, December 26, 2007

Aku Dah Jelak...

Semalam, adala sesuatu yang berlaku yang membuatkan aku rasa down...rasa inferior. Dah lama aku tak rasa macam ni sebab dah lama aku tak berhadapan dengan keadaan macam ni. Aku ingat aku dah takkan jumpa lagi dah...tapi terjumpa gak. Macam ni ceritenye...



Semalam, lawyer kat ofis aku ada call sorang kawan dia konon2nya nak kenen2 kan aku dengan mamat tu. Aku pun tak taula kenapa tiba2 diorang nak buat macam tu. Diorang kata diorang kesian tengok aku takde pakwe lagi. Hahahaha...bengong betul. Bila diorang nak call je mamat tu, aku terus kata jangan nak memandai2. Aku tak nak. Tapi diorang peduli apekan? So diorang call la jugak.



Aku dah risau dah. Tapi nasib baikla lawyer tu tak cakap direct terus. Aku dengar la conversation diorang tu sebab yela, takut nanti ntah ape2 la dia cakap. Tapi bukanla betul2 dalam ofis dia...aku duduk kat luar bilik dia sebab tengah buat keje tapi sambil2 tu pasang telinga la. Ntah ape2 lawyer tu cakap, sekali adala sekali tu tiba2 lawyer kat ofis aku cakap, "Weh, chambering aku single ape?" Pastu ntah ape mamat tu cakap...pastu lawyer aku sambung, "Hahhhhhhhhhh!Aku tau kenapa ko tak nak. Oooo...yang macam tu ko tak nak heh." Aku pun paham sendirila ape yang dia maksudkan.



Mamat tu actually kenal aku. Kitorang pernah jumpa. Sebab tula dia boleh tau aku macam mana. Masa dengar lawyer aku cakap macam tu, aku rasa sedih. Rasa down n inferior. Aku ingatkan dah takkan jumpa lagi dah dengan situasi macam tu. Tapi, jumpa jugak. Ntahla...apa salahnya kalau awek gemuk pun. Aku bukannya gemuk sangat pun. Bukannya gemuk sampai tahap takleh nak bawak jalan. Gemuk sampai tahap obesiti. Kalau yang cakap tak nak kat aku tu hensem n badan solid takpe. Ni mamat tu sendiri pun badan lebih kurang aku jugak. Perasan betul.



Aku tak paham betulla. Aku tau...salah aku jugak sebab tak jaga makan n sebagainya. Aku yang biarkan diri aku jadi gemuk. Hmmm...ntahla. Tapi aku tetap rasa terhina gak. Ingat awek cantik2 tu, elok sangatla perangainya. Aku tak kata semua la. Yang gemuk pun ada je yang tak elok. Tapi yang aku terkilan sangat2 tu, tak kenal hati budi ape semua, bila nampak gemuk je terus reject. Takde nak pikir2...zapppp...TAK NAKLA! Manusia...manusia!!! Macam aku cakap tadi, kalau yang cakap macam tu muka macam Hans Isaac ke, Johnny Depp ke...badan plak macam Hrithik Roshan ke, Shah Rukh Khan ke, takpela jugak. Ni tak...badan pun sama je besarnya, tapi dok mengata pompuan gemuk plak.
Sabar! Sabar, Azreen! Sabar! Tapi, papepun, semuanya berbalik pada aku gak. Aku jugak yang membenarkan diorang2 semua memandang rendah n mereject aku. Yang tak jaga makan sapa suruh? Yang tak g exercise, sape suruh. Takpe! Takpe! Tapi yang pastinya, AKU DAH JELAK DENGAN SIKAP LELAKI2 YANG MEREJECT SEORANG PEREMPUAN SEMATA2 KERANA POMPUAN TU GEMUK TANPA TERLEBIH DAHULU NAK KENAL HATI BUDI ATAUPUN PAPE!

Perasaan

Biarlah ku pergi menyepi
Ke hutan nan penuh duri
Di sana ku dapat hiburan
Oleh burung nan berkicauan
Walau kelak ku kan tertawa
Namun hatiku kecewa
Cita-citaku kan jadi hampa
Menahan perasaan duka

Wednesday, December 19, 2007

Aku Yang Makin Pemarah



Aku tak taula kenapa dengan diri aku ni? Sejak dua menjak ni aku mudah sangat naik darah. Takleh terslack sket...senang je aku naik angin. Contohnya, dalam minggu ni je aku dah dua kali naik suara kat akak aku. Pasal benda kecik je pun. Tapi boleh jadi gaduh. Tak taula kenapa. Emosi terganggu ke? Penat keja ke? Ntahla.

Kadang2 time marah tu, aku sendiri jadi takut dengan diri aku. Selalu bila marah tu, aku akan kurung diri aku dalam bilik sebab aku tak nak kemarahan aku tu aku terhamburkan ke orang2 yang tak sepatutnya. Yela, macam mak aku ke, ayah aku ke. Kang terhambur kang, diorang terkecik hati...dah susah. Tapi memang serius, aku sendiri jadi takut n risau dengan keadaan diri aku sekarang yang cepat naik darah. Cuma setakat ni aku masih boleh mengawal kemarahan aku tu supaya tak melampau sangat n aku tak hamburkan kemarahan aku kat orang sebarangan. Kalau aku marah kat a particular person, kat orang tu jela aku marah. Ntahla...apa dah jadi dengan diri aku ni?

Ada kata-kata hikmah, "Orang yang paling gagah ialah orang yang boleh mengawal kemarahannya ketika sedang marah!" Aku perlu jadi orang yang disebutkan dalam kata-kata tu. Mudah2an aku berjaya. Papepun, Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada mak, abah, along, Am, Kak Tini, Fuad, Ida, Arin (satu2nya kawan aku yang rajin baca blog aku) n semua muslimin-muslimat, mukminin dan mukminat. Selamat menjalani ibadah korban.

Friday, December 14, 2007

Em On Vekesyen (Day 2)

"The hidden palace due to development"


Aku mulakan hari kedua aku dengan semangat yang berkobar2. Sebab? Sebab aku nak menunaikan hajat yang tak kesampaian semalam. So, pagi2 aku dah bangun, mandi n siap2 apa semua, pstu trs kluar dari rumah kazen aku. Dengan berkobar2nya aku terus ke Bandar Melaka. Tempat pertama yang aku tuju ialah Istana Mahligai. Mula2 aku heran gak kat manala lokasi Istana tu sebab dari tmpt aku parking, tak nampak pun bangunannya. Akak aku kata kena jalan kaki sket tp dia sendiri pun tak sure kat mana. Kitorang pun berjalanla. Dari Mahkota Parade tu, kitorang ke seberang jalan ke Dataran Pahlawan. Akak aku cakap mgkn istana tu ada kat sebalik dataran tu. Kitorang pun jalanla n then aku pun nampakla istana tu. Terujanya aku nampak istana tu, terus tang tu jugak aku suruh akak aku amik gambo. Gambo2 yang kat atas nila gambo pertama yang aku amik masa kat Melaka.

"Pandangan dari Taman Larangan"

Dah puas berjalan n bergambo kat istana tu, kitorang pun berjalan menuju ke tempat lain plak. Tempat mana lagi kalau bukan, Kota A'Famosa. Aku tak taula tu prasaan aku je ke atau memang betul Kota A'Famosa tu makin kecil. Aku prasan dulu macam besar je pintu kota tu. Gah tersergam. Tapi hari tu aku pegi, macam kecik je. Hmm...mgkn aku yang dah makin besar agaknya. Pastu menapak naik ke bukit kat belakang kota tu. Apa nama bukitnya pun aku tak tau, tp yang pastinya ada gereja St Francis kalau tak silap. Mgkn gak bukit tu guna nama yang sama ngan nama gereja tu. Ntahla. Aku pun tak tau. Dok amik gambo sana, amik gambo sini, pastu pegi plak muzium2 lain yang ada kat situ. Selama aku hidup kat bumi Malaysia yang bertuah ni, aku baru tau rupanya ada macam2 muzium kat situ. Bangunan2 lama yang dibina zaman2 tok nok dulu, hampir semua dijadikan muzium. Ada Muzium Demokrasi, Muzium Gabenor, Muzium Sastera, Muzium Laksamana Cheng Ho...Muzium Kecantikan pun ada. Aku takdela pegi semua muzium tu, aku pegi mana yang aku interested je.


"Di Taman Larangan"

Tapi tula kali pertama aku tau tentang kewujudan muzium2 tu. Punyala tak tau. Second day aku banyak jalan2 kat area2 keliling tu je. Actually kat Melaka situ jela tempat yang aku tau. Aku ingat nak pegi ke Perigi Hang Tuah, Makam Hang Jebat, Makan Hang Tuah, tp sebab time constraint, aku tak terpaksa batalkan. Yela, nak ke tempat2 tu, perlukan masa yang banyak sebab tak tau jalankan. Nnt dok terpusing2, sedo2 dah smpi Negeri Sembilan kang. Kah!Kah!Kah! So, just berjalan2 kat tgh2 bandar tu jela. Smlm dah bershopping2. Hari ni berjalan2. Snap gambo sana, snap gambo sini. Cuma satu je aku terlupa nak buat. Aku terlupa nak naik beca. Beca kat sana dihias, Ya Allah...dah macam kereta pengantin kdh2 aku tgk. Ada tu siap ada radio lagi. Lagu plak lagu2 irama 60-an apa semua. Tapi tula, dok seronok amik gambo, kluar masuk muzium, terlupa nak naik beca. Asalnya macam tak nak naik sbb aku kesian tgk pakcik2 yang tarik beca tu. Tertanya2 larat ke dia nak kayuh beca dengan aku sebagai penumpangnya. Mungkin boleh tarik, tapi kudrat dia kena guna lebih. Kesian la plak, bila aku pikir macam tu. Berangan nak naik kete lembu, takde plak ketenya. Cuma replika je ada.



"Pintu Kota A'Famosa. Aku rasa macam makin kecik je pintu gerbang tu. Akibat luluhawa kot."

Lasttttttttttttt...skali, aku g ke Taman Mini Malaysia kat Ayer Keroh. Aku ingatkan nak g Zoo, Taman Buaya apa semua, tp smpi Taman Mini tu pun dah pukul 4.30. Nak kejar masa supaya nnt takdela sampai rumah malam2, so terpaksa cut short, pegila Taman Mini Malaysia je. Wahhhh!!!!Memang teruja aku g situ. Aku dahla memang suka rumah2 kayu n senibina dia. Pergh...bergambo sakan la aku dibuatnya. Setiap rumah yang aku singgah aku amik gambo. Cuma rumah Johor aku tak dapat nak naik sebab tengah renovation. So, cuma dapat amik gambo dari luar je. Tu pun amik gambo rumah je. Dalam banyak2 rumah tu, rumah yang paling aku suka ialah design rumah Selangor. Simple je tapi ntah...aku tgk tu aku jadi berkenan. ada lagi satu rumah tu, rumah N.Sembilan kalau tak silap. Tu pun cantik gak. Tapi cantik kat dia punya ukiran2la. Dia punya design aku tak kenan sangat. Tapi yang paling aku suka tula, design rumah Selangor. Berangannya nnt, kalau ada duit lebih, aku nak belila mana2 dusun ke, tanah lapang ke kat kampung2, buat satu rumah yang completely dari kayu, takpun dinding batu tapi furnishing kayu, pastu tinggal kat situ. Maybe at my retirement age la kot. Time tu nnt anak2 n cucu2 balik kampung, br merasa balik kampung. Hahaha...angan2 jela. InsyaAllah kesampaian.


"Di pintu gerbang Taman Mini Malaysia"

Lepas habis je round kat Taman Mini Malaysia tu, dengan tgk culture show nya lagi, finally aku ngan akak aku pun mula bergerak utk balik ke JB semula. Time tu dah pukul 6.30 lebih kurang. Altogether nak kata puas hati, takdela puas hati sangat sebab masa awal2 percutian tu ada sket gangguan perasaan. Tp the second day tu aku enjoy. Barula aku rasa betul2 macam tgh holiday. Aku bebas bergerak, ke mana aku nak g, takde yang dok menghalang n mengarah. Release sket tension. Tapi aku tau, dapat lupa kejap je. Time tgh jln2 tu dptla lupa, tp bila balik semula ke rumah, kdg2 teringat balik. Aku rasa aku kena g bercuti ke tepi laut atau pulau2la. Yang ada angin laut berpuput lembut...chewah! Takpe..akak aku kata bulan 5 ni, kalau dia dah cuti time tu, first week of May, dia ajak aku g Langkawi. Wakaka! Tak sabonya nak g. Harap2la dapat g. Kena plan n kumpul duit dari sekarang ni. Hmmm...

"Nila dia design rumah Selangor kegemaran aku. Cantik tak?"

Tapi papepun, bak kata aku masa tengah bawak keta, "EM ON VEKESYEN!" Kata2 ni aku cakap masa tengah bawak kete nak ke Melaka. Bayangkan aku boleh bukak tingkap luas2, then aku jerit sepuas2 hati, "EM ON VEKESYENNNNNNNNNNNNNNNN!!!!!!!!" Actually aku nak cakap "I'm on vacation!" Tapi disebabkan telo jawa tu pekat sangat, jadila bunyinya macam tu. Akak aku yang dengar pun dok gelak besar. Sebab tula aku jadikan kata2 tu sebagai title aku untuk blog kali ni. Cuma aku ada terkilan sketla dengan keadaan kat bandar melaka tu. Macam aku cakap tadi, aku g bandar Melaka tu, tapi tak nampak2 pun bangunan2 yang menjadi ikon Negeri Melaka. Istana Melaka, Kota A' Famosa, jam yang warna merah tu. Semua tak nampak. Bila dah jalan round2, dah dekat baru nampak. Pada aku patutnya kena preserve tempat2 bersejarah macam ni. Memang sekarang ni dipreserve, tapi maksud aku, preserve bukan sekadar bangunan je, tapi keliling dia pun kena gak. Mgkn kerajaan Melaka patut buat macam kerajaan Johor buat. Kat Johor ada satu bangunan nama dia Bangunan Sultan Ibrahim. Bangunan ni memang jadi ikon negeri la. Kalau nampak bangunan ni memang konfemla ko berada di bandar Johor Bahru. Apa yang kerajaan negeri buat, dia wartakan supaya mana2 bangunan yang nak di bina di kawasan sekeliling Bangunan Sultan Ibrahim tu, ketinggiannya jangan melebihi ketinggian Bangunan Sultan Ibrahim tu. Bangunan tu ada atas bukit, Bukit Timbalan namanya. So, nak bina bangunan boleh, tapi jangan melebihi ketinggian Bangunan Sultan Ibrahim. Tujuannya, supaya dari jauh dah boleh nampak bangunan tu yang menjadi ikon negeri.

Aku rasa kalau kerajaan Melaka buat macam tu, mungkin lagi menarik kot. Kadang2 aku tengok masyarakat Malaysia ni belum begitu pandai menghargai nilai sejarah dan warisan. Kalau warisan harta pusaka tok nenek masing2 memang bermati2an nak jaga. Tu pun boleh dikira dengan jari berapa kerat je yang betul2 nak jaga. Tapi bangunan2 bersejarah yang general ni, belum sampai lagi ke tahap pemikiran tu. Cuba kita tengok di barat, toksah jauh2 tengok Australia especially di Perth. Diorang kat sana memang preserve gila bangunan2 bersejarah yang ada. Jangan kata bangunan, kawasan sekitar pun, seboleh2 n sedaya-upaya diorang jaga supaya masih seperti asal. Cuma adala dua tiga yang dimodenkan rupanya contohnya dulu taman takde air pancut, sekarang dah ada. Macam2 tu la. Tapi papepun, kita boleh tengok betapa berbangganya mereka dengan nilai sejarah dan warisan mereka. Sampaikan mereka jaga n preserve tempat2 tu n kawasan sekitarnya. In fact, sebenar2nya pun, benda2 tula yang menjadi daya tarikan pelancong sebenarnya. Pelancong2 yang datang ke Malaysia ni bukannya nak tgk sangat kemodenan atau bangunan tinggi pencakar langit. Diorang more pada nak tgk budaya, adat resam dan sebagainya yang ada kat negara kita ni. Kalau setakat nak tgk kemodenan, negara diorang lagi moden.

Tapi, yang diorang nak tgk ialah culture. Keunikan Malaysia terletak pada budaya, adat resam yang pelbagai. Kalau benda2 tu kita gunakan betul2, mungkin nilai pelancong yang datang ke sini boleh brtambah. Bila pelancong ramai, duit luar banyak yang masuk..then duit negara pun masyukkkkkkkkkkkkkkk la jugak. Janganla kerana terlalu mengejar arus kemodenan, kita terlupa pada asal-usul, budaya dan adat resam, dan juga nilai sejarah dan warisan bangsa dan negara kita. Benda tu yang patut kita preserve sebnr2nya sebab benda2 tu dah takde lagi dah. Yang ada cuma di Malaysia je. So, kalau kita buang benda2 tu, semata2 nak menunjuk2 yang kita ni negara yang sedang membangun, yang lebih membangun dari negara2 keliling kita, pada aku benda tu tak sepatutnya berlaku. Takkan ada yang baru jika tiada yang lama.

Aishhh...apala aku dah mula membebel. Asalnya nak tutup crite percutian aku. Tp dok jadi macam ceramah plak. Tapi papepun..."EM ON VEKESYENNNNNNNNNNNNNNNN!!!!"

























Wednesday, December 5, 2007

"EM ON VEKESYEN!!!!!!!!"





Pintu Masuk & Keluar Dari Plaza Tol Ayer Keroh


Hujung minggu lepas, aku ngan akak aku pegi ke Melaka Bandaraya Bersejarah. Saje je jalan2 nak melepaskan tension keje...hal2 peribadi...bla...bla...bla. Gmbr atas ni gmbr pintu gerbang ke Melaka dari Plaza Tol Ayer Keroh. Actually aku nk amik gmbo yang tulis 'Selamat Datang'. Tp sbb tak dapat, so 'Selamat Jalan' pun..'Selamat Jalan' la.




"Inilah Istana Mahligai impian aku! ;)"


In the first place, plan percutian aku yang menyeronokkan, hampir2 berkecai. Asalnya aku plan nak tido kat mana2 hotel kat tgh2 bandar Melaka tu. Tp skali bapak aku bolehla plak telefon sepupu aku bgtau yang aku ngan akak aku nak tumpang tido rumah diorang. Aku dah bengang gile dah bila bapak aku bgtau suruh tido rumah sepupu aku tu. Rumah sepupu aku tu dahla kat Kem Terendak sana. Dari situ nak ke Bandar Melaka bukannya dekat. Aku try cakap ngan bapak aku yang aku ingt nk tido hotel je ngan akak aku sebab rumah sepupu aku tu jauh dari bandar. Tapi bapak aku bebel-bebel, last2 dia gunakan kuasa veto dia and bagi arahan..."PEGI!" So, aku ngan akak aku, dengan berat hatinya pegila.



Di Balairong Seri Istana Mahligai


Nak dijadikan cerite, aku sampai rumah sepupu aku tu dalam pukul 10.30 nak ke pukul 11.00. Ingtkan sampai2 tu, bolehla terus kluar ngan sepupu aku. Sekali dia ada jemputan kawen plak. So, aku ngan akak aku pun kenala duduk tunggu diorang balik dari kenduri dulu barula kitorang dapat kluar jalan. Nak main kluar sendiri je, kitorang rasa tak best plak sebab dia beriya2 nak bawak kitorang ke bandar Melaka tu. Gedebak gedebuk, pukul 1 lebih baru kluar rumah. Bayangkanla betapa bengangnya aku time tu. Kalau tak kena tido rumah sepupu aku kan senang..takdela aku nyusahkan diorang n takdela aku kena menunggu2 diorang. Bayangkan aku boleh siap tengok crite Ahmad Albab n Macam2 Aznil sampai habis. Masa tu memang aku rasa tak bestnya percutian aku tu. Sebab tula aku nak tido kat hotel kat bandar Melaka tu sebab plannya malam tu aku bolehla g jalan2 kat Jonker Street ke, g tengok Light & Sound show ke. Tapi dah kena paksa tido rumah sepupu, so semua plan sebelah malam..burn macam tu jela. Yela, takkanla nak balik rumah orang malam2. Rumah dia nak ke bandar Melaka tu je dah makan masa sejam. So, petang hari Sabtu tu aku cuma jalan2 je shopping2 kat Dataran Pahlawan tu. Pukul 6.30 dag gerak balik ke Kem Terendak. Dahla nak masuk kem tu kena tinggalkan IC kat luar. Tentera2 yang jaga kat pintu pagar tu plak garang gile. Macam takleh nak ckp elok2. Last2 aku call sepupu aku, n sepupu aku pun datang kat gate tu, n bgtau kat guard tu yang aku tido rumah dia so takyah tahan. Time aku lalu kat sebelah guard tu aku lambai tangan sambil senyum. Dalam hati... aku cakap, "hmmm, tula nak berlagak lagi. Kan aku dah guna kuasa tentera sepupu aku."

Puteri-puteri di Pintu Mahligai :)

Tp ntahla. Aku rasa sepatutnya tentera2 yang jaga kat pintu gate tu kena amik courtesy course la. Blaja cara2 nak bercakap ngan orang awam mcm mana. Memangla dia tentera, tp tak semestinya bila tentera dgn semua orang pun nak cakap ala2 tentera. Tak semua orang boleh terime. Dahla aku memang mood tak brp baik hari tu. Orang tu plak buat kurang ajar ngan aku, memang menahan sabar jela aku hari tu. Hujung2nya, hari Sabtu tu aku banyak habiskan masa kat jalan raya n kat rumah sepupu aku. Bukan pegi bercuti. Malam plak lepas makan, aku ngan akak aku terus tido. Pukul 9.30 dah tido. So, the end of my first day. Hari aku diakhiri dengan perasaan yang membungkam sebab impian nak bercuti dah jadi lain. Hmmm....

P/S: Tunggu keluaran akan datang. Aku crite plak pasal second day aku kat Melaka. Yang ni best sket sebab barula aku rasa betul2 tgh bercuti sebab rasa free..and free...and freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!






Wednesday, November 28, 2007

PJK???

A : Aku tido rumah bos aku malam ni sbb esok aku nak pegi Gopeng.
Nanti papehal aku bagitau
B : Kalau ko tido rumah bos ko, takpela. Lain2 kali jela aku tepon. Ko pegi Gopeng buat
pe? Pegi Gopeng tu jalan elok2. Maklumla, orang dah nak bertunang.
A : Ko tak tengok lagi aku sekarang. Bertambah macho.
B : Geli aku bertambah macho! Ko tu cuma layak dapat title PJK je tau tak!
A : Ish, apa plak PJK. Aku ada title AMN la.
B : AMN? AMN tu ape? Takkan Ahli Mangku Negara kot!
A : Ahli Macho Negara
B : Hak tui! Geli aku Ahli Macho Negara. Mananye Ahli Macho Negara. Ahli Membuncit
Negara adala. Ko tau tak PJK tu ape sebenarnya?
A : Takpela. Aku tau tapi tak nak dengar ko cakap.
B : Yela...orang tu manala nak dengar cakap kita lagi sekarang.
A : Ko tu yang dah ada PJK dah la. Lagi nak bagi aku.
B : Hoi! Ko kata aku buncit heh? Takpe...takpe.
A : Eh, mana ada? Ni fitnah ni.
B : Yela, PJK tu kan Perut Jauh Ke Depan. Perut jauh ke depan tu buncitla.
A : Ya Allah! Eh, Ngah...aku tak tau pun maksud PJK tu Perut Jauh Ke Depan. Aku takde
niat pun nak kata ko buncit. Oooo...kira tadi tu ko mengata aku la heh? Tula, niat tak
baik...kan dah kena kat diri sendiri. Tuhan bayar cash.
B : Habis tu, ko ingat PJK tu ape time aku cakap ko cuma layak dapat title PJK?
A : Aku ingatkan Pingat Jejaka Kacak ke. Hahahaha.... (Gelak besar)
B : Hak tui! Geli aku Pingat Jejaka Kacak. Tak kuasa aku nak bagi ko title macam tu.
(Gelak besar jugak)
Dialog ni adalah antara aku ngan Fuad baru2 ni. Kah!Kah!Kah! Bila teringat balik, memang blh buat aku senyum sorang2. Punyala perasan mamat tu. Selama ni kan memang bila sbt PJK tu orang memang dah tau maknanya Perut Jauh Ke Depan. Dia boleh ingat PINGAT JEJAKA KACAK!!!! Hahahahaha...Fuad! Fuad! Memangla haru biru betul ko ni.
Moral of the story, tak semestinya apa yang kita paham, orang lain pun akan paham sama macam kita paham. Rambut sama hitam. Hati lain2. Akal pun lain2. Kdg2 orang tu br nk blajo, jd dia bertanya. Tapi, jangan gelakkan dia bila dia tanya. Bodoh macam mana pun pada kita soalan tu, kita tetap kena jawab dengan baik. Kita mungkin ada ilmu lebih sket, jd orang yang tak tau tu, of coursela akan tanya kat orang yang tau. Actually, aku nak relate kan dgn peristiwa yang aku crite sebelum ni. Tapi...ada related ke? Hahahaha...

Tuesday, November 27, 2007

Bila diri ditertawakan...

Aku tak ingat bila, tp peristiwa ni berlaku dlm mggu lepas. Aku kan tgh chambering skrg ni...so ada skali tu aku tanya sorang clerk ni, "Eh, kalau dah serve JID, kena buat AOS tak?" (Untuk pengetahuan JID tu ialah Judgment in Default n AOS tu ialah Affidavit of Service). Lepas aku tanya tu, clerk tu punyala gelak besar. Siap cerite dengan orang2 keliling dia. Right in front of my face, dia gelak. Gelak bukan yang gelak kecik2..gelak besar mcm benda tu something yg sgt klakar.
Masa tu aku dah mula bengang. Clerk tu agak rapat la dgn aku. Dlm bnyk2 clerk kat firm ni dia agak rapat la. Bukan rapat cmne tp blh utk diajak bersembang. Aku dah bengang, aku pun masukla bilik aku. Ingtkn nak bg cool down sket. Skali, bila ada sorang lawyer tu masuk ofis, dia terus tanya kat lawyer tu, "Kak...kalau dah serve JID nak kena buat AOS tak?" Sambil2 dia tanya tu, dia ketawa. Pergh...masa tu aku memang menahan sabar je. Aku punya tahap marah tu mmg dah takat hidung. Anytime je blh meletup. Macam jerawat atau bisul dah masak.
Sepanjang hari tu aku tak bercakap ngan budak tu. Aku cuma bercakap utk hal2 rasmi je. Mcm hal2 keje. Utk sembang2..kalau dia nak crite pape hal2 peribadi dia, aku buat bolayan. Smpi balik ofis aku tak bercakap. Actually aku bkn kecik hati, tp aku more pada marah n bengang kat sikap dia tu. Aku time tu memang serius tanya dengan jujur. Aku tak tau kan..so tanyala. Tp instead, kena gelakkan. Gelak tak henti plak tu. Kalau gelak sket2 aku boleh tolerate lg, tp dia punya gelak tu, ish...susahla nak describe. Aku rasa macam gelak mengejek.
Ptg tu, aku sound dia. Bila orang dah takde kat ofis, aku sound dia. Aku ckp kat dia, aku tak kecik hati, cuma marah n bengang. Marah yang tinggal tak meletup je. Yela, bila orang tu tanya, maknanya dia tak tau. Org btl2 tanya, kena gelak. Aku mgkn marah pastu diam, tp kalau orang lain, silap2 kena tampar kat situ jgk bdk tu. Aku siap sound dia lagi, kalau dia kat tmpt aku, org buat cmtu, ape reaksi dia? Tau plak nak marahkan. Dia dah terkulat2 dah kena sound ngan aku. Mujur dia gheti mintak maaf. Sejuk sket hati. Kalau dia tak ngaku ke pape ke..ee..memang hangin aku dibuatnya.
Tapi aku mmg bersyukur gile hari tu Allah berikan aku kesabaran. Kalau tak..aku tak taula ape reaksi aku kat dia. Ya Allah..memang serius time tu aku marah betul. Aku tak pernah rasa marah yang tahap mcm tu. Bila dah sejuk tu, aku pikir2 balik..ish..aku jadi seriau bila pikir prasaan aku masa tu.
Tp skrg aku dah okla ngan dia. In fact, keesokkan harinya pun dah ok. Budak tu pun mmg betul2 punya minta maaf. Smpi aku yang jadi tak selesa bila dia mintak maaf mcm tu.
Ntahla...kdg2 pikir2 balik aku rasa mcm tak patutla aku marah smpi mcm tu. Tapi, bila pikir2 balik...kalau aku biarkan...nnt dia ingt aku tak kisah sdgkan aku kisah diketawakan mcm tu. Takdela..bila kita ketawakan orang mcm tu, sdgkan org tu bertanya dgn jujur sbb dia mmg betul2 tak tau, of courseorg tu rasa mcm dia tu bodoh sgt. Nama pun chambering, mmgla tak tau sgt prosedur2 ni. Tp bila tanya kena gelak plak.
Tp aku tak phm la org2 ni. Mudah sgt ketawakan org lain. Aku tau, aku pun ada ketawakan org gak. Tp tgk tmpt la. Kalau org tu tanya dgn jujur nya, setakat ni aku takde ketawakan. Ahh...takpela...let bygone be bygone.

Friday, November 23, 2007

Secebis Harapan

Tika keheningan aku bagai dibuai
Dinginnya malam yang panjang
Tika kegelapan sayu unggas berdendang
Mengubat hati yang rawan
Bagaikan dinginnya malam yang suram
Begitulah diriku diibaratkan
Dalam kesamaran ku rempuhi ranjau
Biarpun payah ku teruskan
Siapa memandang tidakkan ku hirau
Biarpun pedih ku tahankan
Jamahlah bintang
Beri daku sinaran
Semoga hati ku cekal
Akan ku teruskan walau harus ditelan
Seribu nista di tangan
Terbanglah hai unggas bebas di awan
Agar kan tercapai sinar gemerlapan
Tuhan ku inginkan secebis harapan
Hanya padamu ku serahkan
Apakah kan ada ketulusan jiwa
Yang menilai ku seadanya
Tuhan ku inginkan secebis harapan
Hanya padamu ku serahkan
Tuhan ku inginkan secebis harapan
Ku pasrah padamu Tuhan
Tuhan......

Apa seterusnya?

21-26hb November hari tu aku serve kat Legal Aid. Legal Aid Service ni memang diwajibkan utk setiap student yang tgh chambering. Kena serve 14 hari tu. Sekarang ni aku tinggal satu hari je lagi nak serve kat situ. 14 Dis ni plak, genap 6 bulan aku chambering. Sedar tak sedar, dah 6 bulan aku chambering. Tak lama lagi nnt longcall, pastu jadila aku dengan rasminya seorang Peguam yang bertauliah. Tp, skrg ni aku tgh dok risau pasal JPA. 12 & 26 Dis ni aku ada interview utk jawatan Pegawai Tadbir Jabatan Ketua Pengarah Tanah & Galian dan jawatan Pegawai Undang2. Aku bukan risau ape..aku risau JPA panggil service sebelum aku smpt habiskan chambering aku. Kalau dia panggil after 14 Feb okla. Sekurang2nya aku dah habis chambering, tinggal nak filing borang longcall je. Tp baknya before tu dia panggil..frustnya aku.
Yela, penat2 aku tungang tungging chambering, tup2 dah nak hjg2 tak dpt hbskan plak. Aku mmg nak habiskan chambering dulu, aku nak dptkan Practising Cert. aku dulu. So at least nnt, lps aku dh hbs kontrak ngan kerajaan, kalau2 aku rasa aku malas nk keje government lg, blhla aku berhenti pastu praktis. Mgkn kalau ada rezeki lebih bukak firm sendiri. Tapi kalau takde cert, cmne nk praktis. Ya Allah, biarlah aku dpt habiskan chambering ni dulu sblm JPa panggil. Amin!
Smlm aku ddk2 kat Bar Room kat Court, skali ada sorang lawyer tegur aku. So kitorang pun dok bersembang2. Nama lawyer tu Encik Azman. Dia dlm early 40's jugakla. Dia tanya aku blaja dr mana ape smua, pstu adala dia bg tips2 sket sbnyk. Dia ckp time chambering ni blaja la smua. Drpd filing, ke urusan dgn Pejabat Tanah, semuala. Kalau tak tau, consult ngan master, takpun tanya je mana2 lawyer2 yang ada kat court tu. Lawyer2 kat JB ni semua ok2. Diorang selalunya akan tolong la chambering student. Dia pun ada ckp, time ni aku kena dah ada plan utk future aku. Sama ada nk praktis, atau nak keje gov atau nak masuk ke bidang pendidikan. Jadi lecturer la maksud dia. Kalau nak praktis, kena blajo cara2 nak praktis sbb kalau tak kena gaya, praktis2 pastu skali gulung tikar. Kalau nak keja government, then apply. Kalau nk jd lecturer, cpt2 la amik master. Tp, dia kata, ape2 pun, dptkan PC dulu. Chambering dulu, sbb nnt papehal senang.
Aku pun terpikir2 balik kata2 dia, n panggilan temuduga yang aku dapat tu. Eeee...risau betulla. Kalau misalnya aku lepasla interview tu, n dipanggil untuk serve gov, at the same time chambering aku tinggal lagi bbrp hari je, diorang kasi ke aku postpone servis aku dulu? Mslh aku ialah aku dulu JPA sponsor, jd nak tak nak aku terikat dgn kontrak. Breach contract, kena byr gantirugi RM365,000.00 tu. Mana nak cari duit? Ish...peningla. Skrg ni apa yang aku blh buat, aku doa semoga aku dpt setelkan chambering aku, dah longcall, then time tu JPA nak panggil pun, panggilla. Tp, at the same time kesian gak kat master aku. Dia dah beriya2 nak retain aku n jdkan aku a part of the firm. Big boss plak dah siap palnning dah nak kembangkan perniagaan firm dia. Nak include syariah matters n aku la Person-in-chargenya nnt. Ish...pening betul bila pikirkan balik. Semoga segala2nya dipermudahkan.
So, apa seterusnya? Apa yang aku dah rancang utk masa depan aku? Buat masa ni aku pikir nak habiskan chambering. Then, government panggil utk service, aku akan join governement. Agak2 dah bosan, aku pencen ke pape ke, bina la "click" ngan sape, pencen, bukak firm sendiri. Kalau misalnya aku join judiciary, aku nak jadi hakim yang berintegriti, yang bermaruah. Aku sbnr2nya, deep down inside my heart, aku memasang cite2 utk mengubah sistem kehakiman kat Malaysia ni...termasukla undang2 yang digunapakai kat Malaysia ni. Bkn nk ubah cmne, tp nk ubah supaya lebih mematuhi syariah sket. Apa yang aku blajo slame ni kat UIA, bnyk yang tak kena n menepati sangat. Aku tau bukan sng, banyak halangan yang akan aku hadapi terutamanya halangan mind-setting masyarakat Malaysia ni terhadap Islam. Mgkn jgk aku takkan dapat mencapai apa yang aku impikan, mgkn jgk aku akan kecundang, tp sekurang2nya aku kecundang di medan perang...bukan kecundang tanpa pergi berperang. Lagipun, kalau aku tak dapat mencapai matlamat perjuangan, anak aku akan sambung perjuangan aku, kalau anak aku tak dapat, cucu2 aku akan sambung...yang pastinya tawakkaltu 'alallah.
Petang ni ayah aku nk bg talk kat aku tiga beradik. Talk on "Managing Life". Aku mula2 masa dibgtau ayah aku nk buat talk ni, aku rasa poyo la plak abah ni smpi tahap nk buat talk. Ntah, aku rasa bila talk ni dia something yang formal sgt sdgkan aku lebih prefer aku ngan adik beradik ngan parents aku, duduk semeja, sembang2 n time tu ayah aku bg nasihat. Tp smpi bg talk ni, macam horror gile. Aku paham tujuan ayah aku tu utk kebaikan aku adik beradik gak. Sbb skrg ni kitorang masing2 dh hbs blajo..dah nak masuk ke alam pekerjaan. Jd dia nk bg talk la on how to manage our life. Tak kirala personal life atau working life...tp tula..mcm aku ckp tadi, aku rasa situasi tu sgt formal. Aku rasa canggung dlm keadaan mcm tu. Tp tak taula nnt cmne kan. Tggu dan lihat jela ptang ni nnt time ayah aku bg talk. Lg buat aku horror, ayah aku siap buat slide show ape smua, siap fotostat pstu sediakan kertas utk kitorang catit pape ke. Siap book satu conference room kat hotel dia utk bg talk ni kat kitorang. Ish...bersungguh betul ayah aku. Tp, tula...mcm aku ckp td...situasi tu terlalu formal. Yela, sesame family, apa salahnya bwk la kitorang g cuti kat mana2 ke...then duduk semeje smua sekeluarga, then sembang. Itu lebih kita mudah nak bercakap. Aku ni kalau situasi formal mcm tu, aku tak bnyk ckp. Aku lebih bnyk mendgr. Ntahla...kdg2 kita org2 muda ni tak nmpk ape yg orang tua2 nmpk. Takpela...mgkn posting blog aku yg akan dtg aku akan critekan psl talk tu. Apa yg aku dpt dr ayah aku tu, boleh aku share kat semua. Yela, kursus on managing life kan.
Kdg2 bila pikir2 balik, aku rasa ayah aku ni mcm jepun. Style dia tu mcm style jepun. Kalau keje ngan dia, mcm keje ngan jepun. Tp, bila tgk balik pada diri aku, bnyk attributes yang ada pada aku, mirip ayah aku. In fact ofis mate aku pun ckp aku ni tegas n garang. Aku ni lebih kurang mcm no nonsense kind of a person. Time keje...keje. Time main...main. Blh nk gurau2 tp jgn melampau sgt smpi kerje pun jd tak btl. Hahaha...mmg sebijik mcm ayah aku punya style. Pd hal aku ni br chambering, tp clerk2 kat firm ni ada je beberapa kerat yang aku dah tegur. Aku takla marah tengking2 that kind of thing, tp tegur sbb dah buat salah kan. Ish...rasa poyo plak. Yela..br chambering dah pandai nak tegur2 org. Tp aku tau diorang tak terasa sbb lps tegur tu aku mintak maafla kat diorang balik kalau diorang takleh trime cara teguran aku. N diorang trime teguran aku tu. Alhamdulillah. Elokla kalau mcm tu. Tp yang pastinya, aku mmg sebijik ikut perangai ayah aku. Hahahaha....tp apa salahnya kalau ikutkan kalau perangai tu perangai yang baik.
Okla...nk smbg keje. Ni dah curik time keje aku ni. Petang ni plak nk dgr ayah aku bg lecture dia. Nnt kluaran yang aku dtg, insyaAllah aku akan kongsi ape2 ilmu yang aku dpt dlm talk tu.

Monday, November 19, 2007

Bila yang diimpikan tak menjadi kenyataan...

Baru-baru ni, aku terime satu berite yang membuatkan impian aku selame ni hancur berkecai. At first aku agak terperanjat, mcm tak percaya je dgn berite yang aku terima. Tapi Alhamdulillah, kesedihan aku tak lama. Aku akan berbohong kalau aku cakap yang aku tak sedih. Aku mengaku aku sedih. Aku terperanjat. Tp, mcm aku ckp tadi, Alhamdulillah aku dpt terima kenyataan tu n aku redha dgn ketentuan Tuhan. Dahla esoknya aku akan appear dpn Majistret for the first time. Dengan gabra tu lagi, ditambah dgn kesedihan tu, pergh...masa tu rasa mcm tak yakin je dengan kemampuan aku. Tp Alhamdulillah, Allah memberikan aku kekuatan untuk menghadapi tu semua. In fact the next day aku dah boleh gelak ketawa dengan member2 ofis. Even member ofis aku tak perasan pun yang aku actuallynya tengah dlm keadaan sedih. Syukurla pada Tuhan.
Apa yang aku nk crite kat sini ialah tak semestinya apa yang kita impikan, hajatkan dan inginkan akan kita dapat. Kdg2 kita mintak dan mintak..tapi Allah dan tentukan kita tak dapat. Tp tak bermakna Allah tak takdirkan kita dapat, Dia terus abaikan kita. Allah akan gantikan dengan sesuatu yang lebih baik lagi ataupun Dia akan beri di akhirat nnt. Berbekalkan keyakinan tu, aku redha dgn segala ketentuanNya. Aku tau, Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik utk aku. Mgkn aku pikir perkara tu adalah yang terbaik utk aku, sdgkan sebenar2nya ianya tidak. Sekurang2nya aku patut bersyukur kerana Allah memelihara aku dari perkara2 yang tidak baik.
Aku tau bukannnya senang nak buat tu semua. Aku sendiri dah merasa susahnya. Malam aku dpt berita tu, aku menangis dan menangis. Aku tak tau nak ngadu kat sape time tu. Kwn2 yang aku msj mlm tu utk ajak bercerite, nak mengadu kononnya, semuanya ada hal masing2. Ada yang telefon tak angkat, msj tak balas2. Masa tu mmg aku serius tak tau nak ngadu kat sape. Tba2 aku tersedar yang aku ada SOMEONE yang sentiasa mendengar apa yang aku adukan. SOMEONE yang sentiasa ada. Istighfar panjang aku malam tu. Aku terlalu mencari manusia sehingga lupa pada kewujudan Tuhan. Akhirnya kesedihan aku malam tu aku lampiaskan di tikar sembahyang. Aku ngadu segala2nya pada Dia dan aku yakin Dia dengar rintihan aku sebab lepas tu, Alhamdulillah aku rasa semuanya lega.
Aku bukan nak tunjuk baik, atau nak menunjuk2...tp yang aku ni critekan kat sini...kalau kita ada masalah, kalau kita rasa takde sape yang amik peduli pasal kita, SENTIASALAH INGAT YANG ALLAH ADA. DIA MAHA MENDENGAR DAN MAHA MENGETAHUI. In fact, sebenar2nya, jangan masa sedih je baru ingat kat Dia. Tak kira dlm keadaan ape skalipun, suka dan duka, susah dan senang...ingatlah kat Dia. Dia tak pernah lupakan kita, tapi kita sebagai manusia sering lupa kat Dia.
Kdg2 bila pikir balik, bagus jugak perkara ni berlaku kat aku. Sekurang2nya aku yang jarang2 bangun Qiyam, skrg ni adala jugak bangun malam. Mmg benarla janji Tuhan, Dia menguji kita bukan sebab Dia zalim. Tp Dia menguji kita untuk mengangkat darjat kita, untuk melihat sejauh mana kita ingat dan bergantung hati pada Dia. Allahuakbar! Segala kesyukuran aku hanya untukMu, Ya Rahman.
Pada kawan2 aku, bila mengharapkan sesuatu tu, janganlah mengharap terlalu tinggi sebab bila jatuh nnt, kita akan parah. Dan bila sesuatu yang diharapkan tu tak kesampaian, janganla kita tak redha. Janganlah kita menyalahkan Tuhan. Jangan! Jangan! Jangan sekali2. Kembalilah pada Dia. Mengadulah pada Dia. Ingatlah yang Allah itu ada dan sentiasa ada di mana juga kita ada. Cuma kita je yang sering terlalai tentang kewujudan Dia sebab kita terlalu asyik dengan nikmat dunia. Ingatlah kepada Allah! Bukankah dengan mengingati Allah maka hati akan menjadi tenang! Tak salah nak bersedih...tapi jangan TERLALU sedih. Tak salah nak menaruh harapan...tapi jangan TERLALU menaruh harapan. Dalam berdoa tu, jangan lupa mintak apa yang kita nak, tp pada masa yang sama, jangan lupa mintak supaya kita termasuk dalam golongan hamba2Nya yang sentiasa redha dengan apa juga ketentuanNya. Jangan lupa mintak supaya diberikan ketenangan hati, kelapangan dada seandainya apa yang kita hajatkan tu tak kesampaian.
Sampai sini je dulu kot. Kepada sahabat dunia akhirat aku, semoga kau sentiasa berbahagia. Apa lagi yang aku harapkan melainkan kebahagiaan dan kegembiraan sahabat aku. Cuma bila dah bahagia dan senang tu, janganlah lupakan aku. Jangan lupakan persahabatan kita yang telah terbina sekian lama. Aku pernah cakap kat ko, kaulah sahabat aku dunia dan akhirat...aku akan sentiasa berada di belakang ko, menyokong setiap langkah perjalanan ko. And I am a man of my words. Selama mana aku mampu, aku akan sokong ko...aku akn tolong ko. So my dear friend, may you always be happy.

Friday, November 16, 2007

Bukan Diriku

SETELAH KU FAHAMI
KU BUKAN YANG TERBAIK
YANG ADA DI HATIMU
TAK DAPAT KU SANGSIKAN
TERNYATA DIRINYALAH YANG MENGERTI KAMU
BUKANLAH DIRIKU


KINI MAAFKANLAH AKU
BILA KU MENJADI BISU KEPADA DIRIMU
BUKAN SANTUN KU TERBUNGKAM
HANYA HATIKU BERBATAS UNTUK MENGERTI KAMU
MAAFKANLAH AKU


WALAU KU MASIH MENCINTAIMU
KU HARUS MENINGGALKANMU
KU HARUS MELUPAKANMU
MESKI HATIKU MENYAYANGIMU
BERANI MEMBUTUHKANMU
KU HARUS MERELAKANMU


DAN HANYALAH DIRIMU
YANG MAMPU MEMAHAMIKU
YANG DAPAT MENGERTI AKU
TERNYATA DIRINYALAH
YANG SANGGUP MENYANJUNGMU
YANG LAMA MENYENTUHMU
BUKANLAH DIRIKU


WALAU KU MASIH MENCINTAIMU
KU HARUS MENINGGALKANMU
KU HARUS MELUPAKANMU
MESKI HATIKU MENYAYANGIMU
BERANI MEMBUTUHKANMU
KU HARUS MERELAKANMU

Thursday, November 1, 2007

14th Malaysian Law Conference

My Name-tag

Dari 29-31 Okt hr tu aku pegi attend 14th Malaysian Law Conference. Ni la first time aku g function2 yang macam tu. Mula2 tu aku rasa diri aku ni kecik sgt. Yela..nak bandingkan dgn senior2 lawyers yang ada kat situ...mmg rasa kecik gile. Tp kata2 dari ayah aku membuatkan aku sedap hati sket. Ayah aku cakap..."KENA CONFIDENT. DIORANG DULU PUN MCM AZREEN JGK!" So...aku pun melangkahkan kaki dgn confidentnya.

Disebabkan benda ni first time aku attend..so its a new experience for me..and qute a fascinating one too. Kat situ aku tgk semua lawyers yg ada kat Malaysia ni berkumpul n menyatakan pendapat masing2 ttg isu2 semasa. Yg paling aku bnyk disentuh adalah ttg isu2 perlembagaan n isu2 terkini ttg institusi kehakiman. Tp dlm2 bnyk2 talk yang aku pegi...yg paling best ialah masa perasmian sbb aku dpt jmpa secara live idola aku dlm arena perundangan ni iaitu Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. The second best ialah on the last day masa perbincangan ttg isu Video klip seorang peguam kat Malaysia ni. Masa tu perbincangan mmg hangat la.


Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah memberi ucapan perasmian

Masa time Sultan Azlan berucap tu mmg aku rasa berdiri bulu roma especially bila dia cakap pasal institusi kehakiman yang perlu bebas. Free from any fear or favour. Bnyk kata2 nasihat dari dia. Aku tringt apa yg ayah aku prnh crite kat aku. Dia kata time aku kck2 dulu, dia prnh tanya aku dh bsr nk jd ape? N aku jwb aku nak jadi hakim. Masa tu aku tak knl lagi siapa Sultan Azlan ni. Tp bila aku start blajo law...aku mula mengenali Sultan Azlan as the former Lord President of the Malaysia's Supreme Court. Bila baca judgment2 yg dia bg..mmg kita blh nmpk his wisdom...his vast knowledge and his eagerness to ensure that justice is done. In fact smpi skrg ni, kebnykn hakim n lawyer2 klu kemukakan case..masih lg merujuk pada kes2 yg Tuanku preside over. Mcm dlm ucapan Presiden Bar Council Malaysia...pada ketika Sultan Azlan menjadi Lord President dianggap sebagai era kegemilangan sistem kehakiman Malaysia. Dan aku bersetuju dengan pernyataan tu. Sejak aku mula kenal Sultan Azlan semasa dia jd Ketua Hakim Negara tu, aku mula memasang tekad dan niat...seandainya satu hari nanti aku jd hakim...diala idola aku. Dialah contoh yg aku akan ikut. His wisdom, his thoughts..semuala.


Dlm ucapan baginda, Tuanku ada menyebut, "I am driven nostalgically to look back to a time when our judiciary was the pride of the region., and our neighbours spoke admiringly of our legal system. We were then second to none and the judgments of our courts were qouted confidently in other common law jurisdictions." Tuanku turut menyebut, "Nothing destroys more the confidence the general public, or the business community has in the judiciary than the belief that the judge was biased when he decided a case, or that the judge would not be independent where powerful individuals or corporations are the litigants before him."

"If I am going to be a judge, I want to be like him" -Azreen Yas-

Aku tak taula..tp masa dgr Sultan Azlan berucap tu, ada certain2 part aku rasa sebak. Haha...terasa poyo plak bila kenangkan. Tp..tula perasaan aku. Aku rasa sebak bukan ape..tp sebak sbb di kala aku ni br nk melgkh ke alam perundangan ni, sistem perundangan Malaysia berada dlm keadaan yg sgt rendah. Dengan hakimnya yang rasuah..peguam2 yg menyeleweng duit klien...peguam yg tak amanah menjalankan tugas dan tanggungjawab dia..ish...sedihla. Sedih. Mgkn kami, young lawyers ni adalah agen perubahan yang akan membawa reformasi dlm sistem kehakiman. Menjadi satu impian dan cita2 aku, untuk mengembalikan kegemilangan sistem kehakiman Malaysia. Kalau aku perlu menjadi menteri...aku akan cuba jadi menteri. Kalau perlu jadi hakim...aku akan jadi hakim. Kalau perlu jadi peguam..aku akan jadi peguam.
Dlm ucapan Dato' Shahrizat Jalil masa hari kedua ada ckp..tak mustahil satu hari nnt kita akan ada wanita pertama yang menjadi Ketua Hakim Negara. andai kata akulah "wanita" itu, aku akan cuba utk merubah sistem yang korup ini. Aku tau bukan sng, tp a long journey begins with a single step. Kalau bukan aku, anak aku akan menyambung perjuangan, kalau bukan anak aku, cucu aku...yang pastinya..perjuangan perlu ditruskan. Aku dah tak sanggup nak tgk sistem kehakiman yang mcam ni. Baik hakimnya...baik peguamnya. Pada aku, keadilan hanya akan tertegak apabila manusia yang berada dalam sistem itu betul2 memahami peri pentingnya keadilan. Pentingnya hakim dan peguam yang bersih, tidak korup, yang amanah dan sebagainya. Masyarakat perlu dididik dan dibentuk supaya menolak sistem kehakiman yang hancur, yang korup dan hanya menerima sistem kehakiman yang benar2 adil. Masyarakat perlu didedahkan dengan kenyataan bahawa sistem kehakiman yang korup akan menyebabkan negara musnah kerana tak ada lagi yang menghormati undang2. Pemimpin bermaharajalela...jenayah berleluasa..dan kehakiman tak mampu nak buat ape2 sbb kehakiman pun sama je..korup dan rasuah. Tp kalau sistem kehakiman bersih dan adil, there will be check and balance.
Pada aku, punca benda ni semua adalah rasuah. Rasuah yang dah terlalu merebak seperti barah yang dah takleh nak diubati lagi. Barah peringkat ke-4. Tinggal lagi sebulan dua je nk hidup. Dan punca2 yang sedalam2nya adalah kerana orang2 sekarang cetek ilmu agama..iman tak sekuat mana. Kalau manusia semua ada perasaan takutkan Allah...mengingati yang dunia ini hanya sementara dan kita akan dipertanggungjawabkan dengan segala ape yang kita lakukan di sini, baik balasnya baik..jahat balasnya jahat...insyaAllah...rasuah takkan berlaku. Hujung2nya berbalik pada individu jgk sbb iman adalah terletak pd individu masing2. Tp masyarakat umum memainkan peranan untuk mendidik supaya iman dapat dipertingkatkan.
So...pray for me my friends. So that I won't give up in my fight for a clean and fair judicial system. Ya Allah...berkatilah perjuangan ku ini. Kurniakanlah padaku kekuatan untuk menjalankan tanggungjawabku sebagai khalifah di muka bumi ini, dalam memastikan perintah Mu di laksanakan...agama Mu ditegakkan. Permudahkanlah bagiku untuk mencapai cita2ku ini, Ya Allah. Kerana Kaulah yang Maha Memudahkan..Yang Maha Berkuasa. Amin!

Friday, October 26, 2007

Bila terlalu terharu...

Semalam aku g tgk wayang crite 1957:Hati Malaya. Pergh...memang best cite ni. Pendapat peribadi aku...aku boleh bagi crite ni 4 bintang. Part yang paling aku takleh lupa ialah part masa kat Dewan Cina, Melaka. Time tu Tunku bgtau kat org ramai yg dia n bbrp pemimpin Perikatan kak ke London, tp takde duit. Immediately lps Tunku ckp tu, trs org2 yg kumpul kat situ hulurkan bantuan. Yg mana ada gelang emas...diberinya gelang. Yg mana ada duit, diberinya duit. Ada satu part tu, ada dua org cuma ada 10 ringgit je. Trs diorang dermakan 5 ringgit lagi 5 ringgit diorang simpan. Tu pun sbb diorang nk gunakan untuk tambang balik. Trs aku teringt lagu P.Ramlee "Berkorban Apa saja". BERKORBAN APA SAJA. HARTA ATAUPUN NYAWA. ITULAH KASIH MESRA. SEJATI DAN MULIA. Cinta pada agama, bangsa dan negara.
Lagi satu part yg aku takleh lupa ialah time kat Padang Kelab Selangor tu (Dataran Merdeka skrg). Time bendera Union Jack diturunkan dan bendera Malaysia dikibarkan diiringi lagu Negaraku. Ya Allah...masa tu terasa patriotik giler. Tanpa aku sedo..airmata aku berlinangan. Rasa bangganya masa tu Tuhan je yg tau especially bila aku bayangkan perasaan org yg ada pada masa dan ketika tu. Bila tgk Tunku nangis..pemimpin2 lain pun nngs...pergh...trharu aku dibuatnya.

Betapa aku mengkagumi org2 dikala tu. Aku mungkin generasi pasca merdeka yang tak merasa keadaan and suasana ketika tu...tp kalau aku yg hanya membayangkan perasaan org2 time tu pun boleh berlinang airmata..apa lagila diorang2 yg ada kat situ time tu? ALLAHUAKBAR! Pedulikla org nak kata aku poyo ke..pape ke..yg pastinya aku boleh menangis tgk cite tu. Bukan sbb sedih..tp nangis terharu n bangga dengan semangat yg ada pada org2 time tu..yg ada pd generasi pra-merdeka.

Utk org2 yg tak minat filem sejarah mgkin akan rasa crite ni membosankan. Macam filem2 Shuhaimi Baba sblm2 ni, style dia mengarah still sama. Shuhaimi Baba punya style mengarah ialah dia suka flashback. Crite tu mula2 kat zaman sekarang...tiba2 ke zaman dulu plak...pstu ke zman skrg balik. Jd kalau tak tgk btl2...boleh lost track la. Lg satu...dia mmg teliti. Setiap watak yg ada mmg diteliti habis. Even watak Tunku tu...dr jauh sekali sekala boleh nmpk ada iras2 Tunku. Lg satu yg membanggakan pelakon yg bwk watak Tunku tula. Asal org Kelantan jd tak gheti sgt nk ckp loghat utara. Tp dlm crite tu...loghat utara dia boleh tahanla. Tak kedengaran telo Kelantan dia. Bukan sng ooo dr dialek Kelantan nk tkr dialek utara.Mcm org French nk ckp bahasa Jawa tu susahnya. Bayangkanla. Hahahaha...tp my salute tu you la pelakon watak Tunku tu. Tak ingt ape ntah namanya.

Cuma yg aku terkilannya...time aku tgk tu...panggung tu serius kosong. Adala dlm 20 org je yg tgk. Pada hal panggung yg disediakan adalah panggung yg terbesar yg ada dlm tmpt tu. Terkilan sbb mentaliti penonton-penonton kat Malaysia ni masih belum maju. Mereka masih belum pandai menilai seni. Mereka masih pergi ke panggung sbb pelakonnya. Bukan sbb critenye. Ada bnyk contoh yg mana crit2 yg hanya pd pndpt aku tangkap muat...tp boleh mencecah kutipan box-office. Yg mana btl2 halus seni perfilemannya...yg mana ada kualiti...nak bg balik modal pun kdg2 semput dibuatnya. Mgkn blm smpi masanya lg. Mgkn satu masa nnt mentaliti mereka akan berubah...time tu nnt mgkn industri filem kita boleh setanding dgn filem2 antarabangsa. Takleh nk slhkan pengarah2 kat Malaysia ni kalau mrk pilih pelakon2 yg glamor berbanding dgn memilih pelakon yg btl2 gheti berlakon. Yela...kos nk buat filem ni skalanya besar. Dr shootingnya ke...editingnya...promosinya lagi. Tp yg pstinya...filem2 yg tak mencapai kutipan pecah panggung ni la nnt yg akan menguasai anugerah2 utama kat FFM atau festival2 filem antarabangsa.

Pada kawan2 aku...p la tgk crite 1957:Hati Malaya ni. Selain dr pelakon2 yg mmg dah teruji dan terbukti kemantapan lakonannya..jalan critenye pun best. Ada elemen cinta...ada elemen tegang...ada elemen sedih..bangga...ish...mcm2la. Bila kita tgk crite tu nnt, mgkn sket sbnyk akan meningkatkan lagi rasa cinta kita pd tanahair yang merdeka dan penuh berkat ni.


p/s : Ahad ni pulak aku nk p tgk teater tentang satu lagi anak bangsa yang telah mengharumkan nama negara. P.Ramlee : The Musical. Benarla kata orang..."HIDUP BIAR BERMARUAH! MATI BIAR BERJASA!"

Thursday, October 25, 2007

Terkesima seketika..

Tadi secara tiba, ada sorang clerk kat ofis aku ni tanya satu soalan kat aku yang membuatkan aku terkesima sekejap. Dia tanya kat aku...mcm mana ek seorang lawyer, dia dah tau yg klien yg dia nk bela tu bersalah. Klien tu dah ngaku kat dia atas kesalahan yg dilakukan. Amik contoh keslhn membunuh atau rasuah.Tp klien tu tetap arahkan kat lwyer tu supaya bela dia n bg dia lepas. Apa lawyer tu patut buat? Especilly lawyer yg tau hukum2 agama ni. Diorang tanya aku tu sbb diorang kata aku ni kan jenis jujur..nk bohong tak brp gheti...(hahahaha...yela tu)..pstu aku pun tau sket sbnyk hukum2 agama ni...jd kalau aku dlm situasi mcm tu, apa aku nk buat? Nk bela...kita tau org tu bersalah tp klien tu arahkan supaya kita belitla mcm mana pun asalkan dia lepas. Kalau tak nak bela...kita ni cuma makan gaji. Kalau dah bos suruh jgk...takkan kita nak membantah.
Bila dia tanya tu...terdiam jgk aku dibuatnya. Persoalan yg ditimbulkan buat aku terpikir. Aku tak tau nk jwb mcm mana..so aku pun ckp aku tak dapat nk jwb sekarang. Aku kene balik n pikir dulu. Sejak tu..smpila skrg ni...persoalan tu berlegar2 kat kepala otak aku ni. Apa hujah aku? Apa aku akan buat? Kalau aku ni tokey firm...bos bsr kat sini...mmg dah lama dah aku discharge diri aku dari jd lawyer klien tu. Tp mslshnya skrg ni aku makan gaji. Diorang tanya tu pun sbb pernah terjadi kes yg akan2 mcm tu tp bos aku arahkan jgk salah sorang LA kat firm aku ni utk handle kes tu. Ish...payah jgk soalan ni. Kalau hakim aku taula jwpnnya...tp bila lawyer...tak tau plak aku nk jwb cmne. Ish...mushkil...mushkil. Smpi skrg ni aku dok pikir...tp masih tak dpt jwpn. Apa yg patut aku buat n ape hujah aku utk menyokong pendirian aku tu? Terkesima aku seketika....

Sunday, October 21, 2007

Bila dah namanya beraye...

Hari Sabtu hari tu, 20 Oktober 2007 aku beraye sakan ngan kawan2 lawyer aku kat JB. Dr JB, pegi ke Kulai, pstu ke Pontian, smpila ke Felda Kledang kat Kota Tinggi. Kluar rumah pkl 10.30 pagi baliknya pukul 10.30 malam. Yg seronoknya...selain dpt jmpa kawan2 lama..aku dpt gak berkenalan ngan kawan2 baru. Yg slame ni jmpa kat ct cuma pndg n senyum je...skrg ni dah boleh bersembang..bebual..siap beraye skali.
Bila dah namanya raya...konfemla banyak makan. Kat rumah Yan, dia dah masak nasi lemak n laksa nyonya. Pstu pegi rumah Azam. Dia ni kira kwn baru aku la. Kat rumah Azam makan kuih-muih tp sbb beraye ramai2..so smbil2 nyembang tu dok menyuap jgk kat mulut..tau2 habis satu balang. Haha...buat malu saja. Lps g rumah Azam...g rumah Abid plak. Abid ni tunang si Azam. Kawan baru aku gak. Pun makan kuih gak tp sama jgk kesnya ngan kat rumah Azam. Kunyah2..tau2 habis kuih. Pastu..g rumah Aidah kat Pontian. By this time..perut dah mula penuh. Pundi kencing pun dah nk mula penuh. Tp...dah namanya raya...penuh2..kosongkan...pastu isi lagi. Kat rumah Aidah lg horror...dah habis sebalang...ditambah lagi. Dah tambah...habis lagi...ditambah lagi. Kah!Kah!Kah!Punyala tak tau malu kitorang.
Lastly aku g rumah Faeeza kat Kota Tinggi. Yg ni aku g sorang2 sbb yg lain dh pernah g. Aku plak mmg nk hnto dia balik rumah...so kira skali harung la. Smpi rumah Faeeza mak dia dah masakkan mee siam (bihun goreng). Makan lagi. Pstu balik rumah aku...perut dah kenyang...mata pun mula berat. Lps salin baju, buat pape yg patut apa semua...bam...tido dengan nyenyaknya. Tp esok bangun pukul 12 tgh hr gak. Punyala tak senonoh anak dara Hj Ramli ni. Tp hr Ahad tu aku tak g mana2 la. Dok kat rumah je. Dah tak larat nk jln2.
Begitula bila dah namanya beraye. Tmpt yg tak pernah pegi pun blh smpi.Org yg tak pernah berbual2 ngan kita pun blh rapat. Seronok jgk jln2 ramai2 ni. Tahun depan kena join lagila kalau diorang nk buat lagi.

Friday, October 19, 2007

Bila rupa yg dipndg...

Aku nk crite sket ape yg berlaku kat aku 3rd day raya hari tu. Aku g open house kwn aku. Dia duduk kat Kondominium kat Larkin. Nk msk kwsn kondo..mcm biasa adala security kat gatenye. Aku pun bwkla kete aku...smpi kat gate aku berhenti..n aku ckpla kat security guard tu aku nk msk nk p rmh kwn aku. Tp dia kata takleh masuk. Takde parking katanya. Aku pun dh dia kata takleh...so tak masukla. So aku parkingla kat luar. Satu demi satu aku melgkh nk p rumah kwn aku tu. Dahla tgh selsema. Skali tgh2 berjln tu, zupp...kete kwn aku lalu sblh aku. Aku pun tnya la kat diorang cmne diorang blh msk. Guard tu kasila plak. Dia ckp dia pun tak tau. Dia cuma ckp nk msk..guard tu kasi masuk. Aku msa tu dah bengang dah.
Yela...aku tak kasi masuk..org lain blh plak. Mentang2la kwn aku tu td cantik. Tp takpe...takpe. Aku pun msuk la rumah kwn aku yg buat open house tu. Tgh2 mkn..kwn2 yg lain dtg. aku tnya la parking kat ne...diorang kata kat dpn rumah tu je. Aku heghan lagi. Smua org dpt masuk...aku tak dpt? Nk kata aku ckp kasar...aku ckp baik2 je. Eee...ni dah kira diskriminasi.
Mentang2la kwn2 aku yg dtg semuanya cantik2. Pndi bersolek berdandan semua...aku yg simple2 ni tak layanla. Ish...mmgla manusia...memndg pd paras rupa je. Tgk pmpuan cantik, comel...hot...ok...u can go in. Pmpuan gemuk...rupa pun takde...ooppp...no way. You cannot go in. You park outside. Dulu aku prnh rasa mcm ni. Aku jd low self esteemed.Aku takde confident nk jmpa org. Tp sket2 aku dh blh atasi. Tp bila jd balik masa raya ke tiga tu...aku jd low balik. Mgkn takdela low sgt..tp sket sbnyk..aku jd patah smgt gak.
Betapa dlm dunia ni...rupa sgt memainkan peranan. Rupa yg cntik..dipuji dan dipuja. Yg biasa2 ni...takpun yg seangkatan dengan aku...jangan kata dua2 belah mata...sebelah mata pun tak pndg. Blm tntu yg cntik paras rupa tu...elok isinya. Blm tntu yg buruk diluar...buruk isinya. Aku ngaku...sket sbnyk aku pun berslh dlm hal ni gak. Ko yg bg pluang kat org tu utk pndg rendah kat ko. Ko yg menggemokkan diri sndiri. So, jgnla slhkan org tu bila dia berpndgn mcm tu.
Entahla...aku pun tak tau nk kata cmne. Before ni org prnh samakan aku mcm babi sbb kegemukkan aku...aku prnh nk brknln ngan sumone...masa blm tau rupa aku mcm mana...ok je melyn aku kat SMS. Skali dpt tau je rupa aku mcm mana...zapp...trs stop dr SMS. Hati sape yg blh thn kena treat mcm tu? Tp..bila pkir2 balik...slh aku gak sbb yg gemukkan diri sndiri...aku! Yg mkn tak control...aku! Tp...knp mesti ada diskriminasi mcm tu? Plg sadis yg pasal nk masuk parking kat open house kwn aku tu la. MashaAllah!
Teringat lirik lagu Layang2 Putus Tali nyanyian Alleycats.
BERARAK MENDUNG KELABU...MENGEKORI LANGKAHKU...
SEPANJANG KEHIDUPAN...PENUH DUGAAN...
NAMUN AKU TETAP AKU...
KU CUBA DAN TERUS MENCUBA...MENCAPAI SURIA...
WALAU MEMBAKAR JIWA..WALAU AKU DIHINA...
NAMUN AKU TETAP AKU...
Ye...aku adalah aku. Mgkn di sini aku boleh kenal sape yg btl2 jujur nk berkwan...n sape yg hanya mengambil kesempatan. Hee...bila ingt balik muka guard tu...rs mcm nk tempeleng je. Fuuhhh....sabar...sabar...Br dlm entry yg before ni aku crite psl sabar. Astaghfirullahaladzim. Manusia! Manusia!Yg elok dipuji...yg buruk di kata. Kaya dipuja...miskin dihina. Aku tau tak semua macam tu...tapi secara keseluruhannya...RAMAI YANG MACAM TU.
Aku prnh terbaca satu artikel. Ada satu kompeni ni buat research. Diorang akan pilih mana2 lelaki n pompuan n then diorang suruh laki2 atau pmpuan tu senaraikan ciri2 lelaki atau wanita idaman masing2. So ramaila yg senaraikan nk yg mcm ni la..mcm tu la. Nk yg understandingla. Yg beragamala. Tp bila lps tu diorang perkenalkan kat mana2 pmpuan atau lelaki...research tu dapati...semua yg disenaraikan tadi takde satu pun yg diikut. Yg mana kononnya senaraikan nk pmpuan yg knowledgeable...yg beragama...bila dikenalkan kat beberapa calon...zuppp...trs pilih yg cntik2 atau yg hensem2. Takde dah nk pndg perangai ke..hape ke..YANG DIPANDANG ADALAH RUPA!Itulah dia..BILA RUPA YANG DIPANDANG!!!