Wednesday, October 17, 2007

Sabar tu buahnya manis...

"Sabar tu buahnya manis.." Kata2 ni Ida prnh ckp kat aku suatu masa dulu. Masa dia ckp tu aku cma angguk je. Br2 ni, aku dpt merasai btl2 maksud kata2 tu. Citenye mcm ni.
Bbrp mggu lps, bos aku buat announcement kata cuti semua dibekukan. Cuti raya cuma smpi Isnin 15hb Oktober je. 16 dah naik keje. Staff2 semua start bingit. Tp yela..ckp kat blkg jela. Kat dpn bos, takdenye nk luahkan prasaan. So diorang pun pakat2 la nk mintak jgk kat bos spaya 16 tu cuti gak. Diorang suruh semua staff apply cuti 16hb tu trmsk aku. Aku dh serba salah. Yela...aku ni chambering student. By right, aku takde keistimewaan cuti2 ni. Diorang smua dh hnto borang...aku sorang tak hnto lg. Kebtln plak hari tu aku bz sket..kena pegi pejabat tanah daerahla...pejabat tanah negeri la...so pendek crite..tak bnyk msa kat ofis. Tp, application staff utk cuti bos still tak luluskan sbb bos kata bank dh keje dh 16hb tu.Tkt nnt bank ada call ke pape ke..dia plak takde sbb dia nk p bercuti ke Australia.
So..bos pun decide utk cabut undi. Sape yg nama dia terpilih utk keje 16hb tu...so kenala keja. Aku dikecualikan dr cabut undi sbb awl2 lagi bos dh bgtau aku..aku takleh cuti 16hb tu. aku ok je time dia bgtau tu. Aku mcm tak kisah..keje ke..tak keje ke..aku ok je. So, adala sorang lawyer..n 2 staff terpilih utk keje 16hb tu. Nk jd cite, dua2 staff yang terpilih tu staff litigation. Staff conveyancing takde yg terpilih. So, slh sorang staff yg terpilih tu bising. dia tak puas hati. alasan dia..undian tu tak adil sbb tak semua yg cabut undi. Ada staff yg tak cabut tp diberi cuti. So, hari tu..sepnjg hari tu bisingla ofis tu dgn tak puas hati tu. Mengata..melepaskan marah...semua adala. Aku cuma pndg je tingkah laku diorang.
Aku paham perasaan diorang, tp pada aku...dah nama keje..so bila bos suruh keje...we have no choice. Tak puas hati ke..sakit hati ke...keje tetap keje. Kalau tak puas hati..nk bos yg boleh bg cuti lama2, yg melayan smua permintaan staff...p pindah tmpt lain. Time diorang dok mengata2 tu..aku pndg je. Nk tgr..aku ni sape.Chambering student je. Kalau dikira btl2 aku takde kene mengene ngan firm tu. Taraf aku lebih rndh dr clerk actually. So..aku cuma tgr sket2 je. Bila diorang msk bilik aku bercrite2..aku cuma mmpu ckp takpela..nak buat cmne dah bos decide mcm tu. Kita ikut jela. Ada dlm kalangan staff tu siap tarik muka ngan bos. Geleng kepala aku tgk tgkh laku diorang.
Aku takdela kata aku ni baik sgt, tp ntahla..mgkn prinsip aku lain kot dr diorang. Aku phm diorang dh ada keluarga..suami,anak2.. aku ni takde family mcm diorang. Yela tu..bnykla..kalau ikutkan aku pun nk je beraye lame2 ngan mak bapak aku...tp mcm aku ckp td...dah nama pun keje. If you don't like..you can go. Takkan nk suruh bos kita plak yg blah. Dah tak kene plak mcm tu.
Skali,nk jd crite..hr Rabu hr tu, bos aku pun decide..16hb tu cuti.Hah...kan..aku dh kata. Kalau sabar..hjg2nya nnt kita akan hepi. Yg dok menyumpah seranah bos hari tu...yg dok mengata...megumpat...tarik muka...kan tak memasal dpt dosa kering mcm tu je. Kalau hari tu diorang sbr..n accept..kan dah dpt dua keuntungan. Satu..dpt pahala sbr. Second, dpt cuti free2 tanpa prlu mohon cuti pun. Bos aku tu dhla pnya baik. Kebajikan pekerja mmg dia jaga tip top. Birthday staf2 dia..dia akan make sure utk beli kek n jamu makan. Kalau birthday dia..dia bwk mkn kat luar. Time raye plak, dia bg kek sorang sebiji..popia goreng yg kecik2 tu n duit raya. Duit raya bkn sket2, sorang 100 tu. Lawyers dpt lebih sket. Tp aku pelik kenapala diorang ni tak prnh nk pkir balik bnda2 ni bila apa yg diorang nk tak dpt. Tak cukup lg ke? Even bila aku crite kat mak aku psl hal ni..mak aku ckp bos aku ni baik sgt. Mak aku yg risau. Tp staff2 kat situ...ish..kalau ada yg tak puas hati tu...mmg akan ada forum punyala. Takpun,masuk bilik aku...ngadu kat aku. Ngadu kat aku apa dia blh dpt? Bila tiap2 kali diorang ngadu2 tu..aku cuma mmpu dgr pastu mntk diorang sbr. Tu jela yg blh aku buat.
Mcm ada sorang staff ni...dia kerap jgkla merungut..kata bos sket2 suruh dia.mntk binding dia..mintak taipkan surat pun dia..smua dia. Sket2 dia.Sket2 dia. Mcm dia takde keje lain...tu dia katala. aku ngaku..keje dia yg sedia ada mmg bnyk. Biasala litigation utk bank ni..mmg bnyk keje. Menimbun jgkla file2 atas meje dia. Tp, yg aku perhatikan..bila bos takde suruh dia buat pape...blh je nk msj2 kat hanset...blh je nyembang2. Tp bila bos mntk tlg buat something yg lain sket...dah tarik muka. Dah merungut. In fact bnyk kali jgk dia ckp kat aku.."Eee..kak..org rasa nk berhentila. Tak larat la. Bos ni..mcm takde org lain. Asyik org je." Masa mula2 dia dok ckp2 mcm tu..aku cuba pujukla. Aku ckpla sabarla. Bkn susah pn keje yg bos suruh tu. Dah nama pun bos. Aku tnya jgk knp dia tak ckp je kat bos dia tgh bnyk keje. Dia ckp balik..takkan nk ckp mcm tu. So..dh taknak ckp mcm tu...bila bos suruh tu..buat jela. Tp lately ni..bila dia ngadu kat aku n ckp nk berhentila n bla..bla..bla... aku dh jd bengang nk dgr...aku trs ckp..."Hah...berhentila!" Bila aku ckp mcm tu...tau plak terasa. Kata aku ni mmg mcm tu la...tak paham la.
Aku jd bengang dgn perangai mcm tu. Aku pun bnyk keje gak. Kdg2 tu keje aku blm hbs lg...tp master aku dh bg keje lain. Aku accept je. Kdg2 tu aku smpi dah lost track dgn keje2 yg master aku bg. Ntahla...aku anggap setiap apa yg master aku suruh sbg satu pelajaran baru utk aku. Wlaupun balik2 aku buat research je keje...tp aku niat nk cari ilmu. Kdg2 bila buat research tu, aku jmpa sumthing yg br. Mcm hr tu, aku trjmpa satu kes yg mengatakan...kalau sesuatu gadaian tu tak dpt nk di daftarkan..maknanya gadaian tu tak sah...bank blh apply utk Order for sale mengikut perjanjian pinjaman yg ditandatangani. masa aku tnjk master aku tu..dia sndiri trprnjt. Dia kata dia sndri pun tak tau bnda tu blh. N dia puji aku sbb berjaya buat satu discovery.
Tp yela...manusia tak sama. Masing2 ada prangai masaing2. Cuma yg aku kesalkan tu jela...penyakit tak puas hati..pastu luahkan tak puas hati tu kat blkg. Bkn kat dpn org yg tak di puas hatikan tu. Lg satu...konsep majikan n pekerja tu. Majikan kene jaga kebajikan staff...tu btl. Tp bila your superior dah bg arahan...ko trime jela. Ko suka ke tak suka ke..tu dh jth soal kedua. Kalau bnyk keje...ckp trs trg.."Mintak maaf bos. Saya tgh bnyk keje skrg ni. Blh tak kalau saya buat bnda ni lmbt sket." Aku rs bos takkan marah punyala. except for certain2 matters yg mmg urgent tu lainla. Pakcik aku prnh pesan kat aku time dia mula2 dpt tau aku chambering dulu...dia kata time chambering ni tension sketla. Bnyk keja. Tp yg penting...apa jgk yg bos atau master bg...kena senyum je.Trime je. Anggap tu mcm satu assignment. Niat nk dptkan ilmu baru. Pesan dia tu aku pegang smpi skrg. Alhamdulillah...bila aku buat mcm tu...aku rilek je. Keje bnyk pun...satu satu aku dpt siapkan dgn baik. Mgkn ada satu dua yg tak brp sempurna...tp master aku tak prnh tak puas hati dgn keje aku. N apa yg dia bg, aku dpt siapkan sblm mggu bekerja tu hbs. so..mggu dpnnya aku dh blh buat keje baru. Mmg btl la...SABAR TU BUAHNYA MANIS!
Lagi satu crite..dah lama dah. Bln 9 hari tu. Mcm aku ckp td. bos aku ni punya baik...tiap2 kali birthday staff dia...dia akan blanje makan..blikan kek..n adalah buat majlis kecik kat ofis. Nk dijdkan cerite...10hb September tu birthday slh sorang lawyer kat situ. Nk jd lg panas...time birthday dia...bos tak buat mcm yg slalu dia buat. Takde bli makan...takde beli kek..takde majlis. Bos aku mcm seolah2 completely lupa. Lawyer ni apa lagi...terasa hati la. Kecik hati. smpi nangis2. mcm biasa...aku jd tmpt mengadu. Nk jadi lagi sadis, husband dia sndri pun lupa psl birthday dia n rupa2nya tahun lps pun bos lupa psl birthday lawyer ni jgk smpi berhari2..br bos teringt n buat majlis. Tu yg agaknya lg terasa tu.
Ms dia ngadu tu...aku cuba positifkan dia la. Aku ckp la mgkn bos trlupa...aku suruh dia sabar. Jgn ikut hati sgt. Lawyer tu dgr la jgk apa yg aku kata..tp kck hati..tetap kck hati gak. Skali...dlm seminggu lps tu...bos aku br tringt psl birthday akak tu. Trs bos aku srba slh.Tau apa lawyer tu dpt sbg birthday hadiah dia?Bos aku blikan jam tngan!Bkn jam tangan yg murah2 Yg harga 500 ke 600 punya. Hah!Kan!SABAR TU BUAHNYA MANIS! Bila kita sabar...insyaAllah...Tuhan takkan sia2kan perbuatan kita tu. N Allah akan balas dgn sesuatu yg kita takkan sangka. Allah akan balas dgn sumthing yg jauhn lebih besar.
Mcm lawyer tu...dok kecik hati sbb birthday dia tak dicelebrate...tup2 dapt jam! Ingt sng heh bos nk bg hadiah mcm tu? ALLAHUAKBAR!ALLAHUAKBAR!ALLAHUAKBAR!Manusia ni milik Dia. Dia boleh tukar hati manusia petik jari cmtu je. ALLAHUAKBAR!
So...to my friends...papepun yg berlaku...cubalah sedaya upaya utk bersabar. marah mcm mana pun...cubala...CUBA BETUL2... cuba capai tahap sabar tu. Aku tau susah. Ckp mmg sng...tulis pun sng...aku sndri pun kdg2 tak dpt tahan sbr...tp cubala. InsyaAllah...Tuhan takkan sia2kan kesabaran kita.InsyaAllah balasan yg kita trime adalah satu ganjaran yg kita takkan sangka.!SABAR TU BUAHNYA MANIS!ALLAHUAKBAR!

3 comments:

Sufanasrin said...

aik, copy dr blog lama ker?hehe..

"taraf lebih rendah drpd clerk"..hm, im x agree with that! if u urself x appreciate ur own LLBS, why must others??!

Yas 38 said...

Ish...bukan tak appreciate. Mksd aku..dr segi hirarki kat ofis ni. Kalau dr segi hirarki education..mmgla aku tinggi sket sbb aku ada degree. Ko slh phm ni.

Sufanasrin said...

hehe..saje provoke angah!