Friday, October 19, 2007

Bila rupa yg dipndg...

Aku nk crite sket ape yg berlaku kat aku 3rd day raya hari tu. Aku g open house kwn aku. Dia duduk kat Kondominium kat Larkin. Nk msk kwsn kondo..mcm biasa adala security kat gatenye. Aku pun bwkla kete aku...smpi kat gate aku berhenti..n aku ckpla kat security guard tu aku nk msk nk p rmh kwn aku. Tp dia kata takleh masuk. Takde parking katanya. Aku pun dh dia kata takleh...so tak masukla. So aku parkingla kat luar. Satu demi satu aku melgkh nk p rumah kwn aku tu. Dahla tgh selsema. Skali tgh2 berjln tu, zupp...kete kwn aku lalu sblh aku. Aku pun tnya la kat diorang cmne diorang blh msk. Guard tu kasila plak. Dia ckp dia pun tak tau. Dia cuma ckp nk msk..guard tu kasi masuk. Aku msa tu dah bengang dah.
Yela...aku tak kasi masuk..org lain blh plak. Mentang2la kwn aku tu td cantik. Tp takpe...takpe. Aku pun msuk la rumah kwn aku yg buat open house tu. Tgh2 mkn..kwn2 yg lain dtg. aku tnya la parking kat ne...diorang kata kat dpn rumah tu je. Aku heghan lagi. Smua org dpt masuk...aku tak dpt? Nk kata aku ckp kasar...aku ckp baik2 je. Eee...ni dah kira diskriminasi.
Mentang2la kwn2 aku yg dtg semuanya cantik2. Pndi bersolek berdandan semua...aku yg simple2 ni tak layanla. Ish...mmgla manusia...memndg pd paras rupa je. Tgk pmpuan cantik, comel...hot...ok...u can go in. Pmpuan gemuk...rupa pun takde...ooppp...no way. You cannot go in. You park outside. Dulu aku prnh rasa mcm ni. Aku jd low self esteemed.Aku takde confident nk jmpa org. Tp sket2 aku dh blh atasi. Tp bila jd balik masa raya ke tiga tu...aku jd low balik. Mgkn takdela low sgt..tp sket sbnyk..aku jd patah smgt gak.
Betapa dlm dunia ni...rupa sgt memainkan peranan. Rupa yg cntik..dipuji dan dipuja. Yg biasa2 ni...takpun yg seangkatan dengan aku...jangan kata dua2 belah mata...sebelah mata pun tak pndg. Blm tntu yg cntik paras rupa tu...elok isinya. Blm tntu yg buruk diluar...buruk isinya. Aku ngaku...sket sbnyk aku pun berslh dlm hal ni gak. Ko yg bg pluang kat org tu utk pndg rendah kat ko. Ko yg menggemokkan diri sndiri. So, jgnla slhkan org tu bila dia berpndgn mcm tu.
Entahla...aku pun tak tau nk kata cmne. Before ni org prnh samakan aku mcm babi sbb kegemukkan aku...aku prnh nk brknln ngan sumone...masa blm tau rupa aku mcm mana...ok je melyn aku kat SMS. Skali dpt tau je rupa aku mcm mana...zapp...trs stop dr SMS. Hati sape yg blh thn kena treat mcm tu? Tp..bila pkir2 balik...slh aku gak sbb yg gemukkan diri sndiri...aku! Yg mkn tak control...aku! Tp...knp mesti ada diskriminasi mcm tu? Plg sadis yg pasal nk masuk parking kat open house kwn aku tu la. MashaAllah!
Teringat lirik lagu Layang2 Putus Tali nyanyian Alleycats.
BERARAK MENDUNG KELABU...MENGEKORI LANGKAHKU...
SEPANJANG KEHIDUPAN...PENUH DUGAAN...
NAMUN AKU TETAP AKU...
KU CUBA DAN TERUS MENCUBA...MENCAPAI SURIA...
WALAU MEMBAKAR JIWA..WALAU AKU DIHINA...
NAMUN AKU TETAP AKU...
Ye...aku adalah aku. Mgkn di sini aku boleh kenal sape yg btl2 jujur nk berkwan...n sape yg hanya mengambil kesempatan. Hee...bila ingt balik muka guard tu...rs mcm nk tempeleng je. Fuuhhh....sabar...sabar...Br dlm entry yg before ni aku crite psl sabar. Astaghfirullahaladzim. Manusia! Manusia!Yg elok dipuji...yg buruk di kata. Kaya dipuja...miskin dihina. Aku tau tak semua macam tu...tapi secara keseluruhannya...RAMAI YANG MACAM TU.
Aku prnh terbaca satu artikel. Ada satu kompeni ni buat research. Diorang akan pilih mana2 lelaki n pompuan n then diorang suruh laki2 atau pmpuan tu senaraikan ciri2 lelaki atau wanita idaman masing2. So ramaila yg senaraikan nk yg mcm ni la..mcm tu la. Nk yg understandingla. Yg beragamala. Tp bila lps tu diorang perkenalkan kat mana2 pmpuan atau lelaki...research tu dapati...semua yg disenaraikan tadi takde satu pun yg diikut. Yg mana kononnya senaraikan nk pmpuan yg knowledgeable...yg beragama...bila dikenalkan kat beberapa calon...zuppp...trs pilih yg cntik2 atau yg hensem2. Takde dah nk pndg perangai ke..hape ke..YANG DIPANDANG ADALAH RUPA!Itulah dia..BILA RUPA YANG DIPANDANG!!!

2 comments:

Sufanasrin said...

amboi beraya sakan nmpk!hehehe..erm, 3 nov ni ada open house kt tmn melawati..mau dtg ka?

Yas 38 said...

InsyaAllah aku datang. Eh, setau aku Abg. Mad ckp hari tu dia buat sekali dengan cekak hanafi punya so buat kat rumah prsatuan 3 Nov ni. Tp tak taula mlm ke siang.