Friday, March 20, 2009

Kursus...kursus...dan kursus...

Huuuaaarrrggghhh...sekarang ni aku tengah attend kursus induksi untuk sahkan jawatan aku dalam service. Masa mula2 dpt surat tu...terbelalak biji mata tgk tarikh kursus dari 10 smpi 26 Mac. Tu ok lagi. Tak lama pastu dpt lagi satu surat..bgtau kena attend kursus BTN plak dr 26 smpi 30 Mac. Dlm hati aku cakap...betul2 punya holiday aku ni. Walaupun bukan the real holiday...tp sekurang2nya 3 minggu aku tak payah pikir psl keje sgt. Tak payah pegi court...tak payah nk pikir psl kes2 untuk esok..mcm2 lagila. Yang aku perlu pikir cuma...pegi kelas...study utk exam...buat assignment..dan main...main...dan main...
Tu anggapan aku masa mula2. Tp bila dah lama sgt kursus ni...rs bosan pun ada gak. Otak ni pun takut berkarat je. Dahla petang tadi aku received one call dr one of my senior kat office bgtau 2 n 3 hb ni aku ada kes yang aku kena handle. Perrggghh...blm habis this so called cuti pun..dah tau ada keje menanti bila balik. One step ahead la kata omputih. Kah!Kah!Kah!...Dahla kes tu sambung bicara..dah masuk defence stage...maknanya aku kena cross-examine saksi2. Ni mmg first defence stage case akula. Tgh dok pikir mcm mana la aku nak cross. Ape yg aku nak cross? What is my target in a cross-examination? Adoiiii....serabut2.
Skrg ni...assignment aku pun aku tak mula buat lagi. Mood takde. Study utk exam 26hb ni pun belum lagi. Tau2 kena buat performance plak time Dinner Induksi nnt. Diorang minta main saxophone...aku apa lagi...lagu Jangan Tinggal Daku jela modal aku. Nak main lagu lain boleh...tapi mslhnya masa yang ada terlalu singkat...so better main lagu yang aku dah biasa. Hish...berdebar dada aku pikir. Belum pape lagi otak ni dah dok bergerak2 pikir apa nak buat dan sebagainya. Takpe...takpe...settle kan keje satu2. Lama2 nnt semua akan selesai.
Tadi pun aku dapat tau kes yang aku bawak kat mahkamah Sesyen dah kena buang. In other words...aku kalah la kes tu. Tapi takpe...dunia belum berakhir. Masih boleh appeal. Bila aku membawa sesuatu kes di mahkamah...target atau tujuan aku bukanlah utk menang kes tu...tapi hanya utk memastikan yang keadilan dapat ditegakkan. To ensure justice is done. Kalau menang kes tu...it is a bonus for me. Okla...have to stop right now. I need to settle my assignment. Nak submit 24hb ni. Satu hapak tak mula lagi. Nak mula tu mmg rasa malas betul. Asyik bertangguh je. Ish...tak elok. Tak elok. Jangan amalkan perangai macam tu.

1 comment:

MUNIRA said...

wah angah..enjoyler ek ;)