Friday, February 15, 2008

Ke mana hilangnya budi bahasa?

Semalam, ada satu client ni datang ofis. Bos aku ajak aku join dia skali masa dia consult client tu. So, aku pun joinla. Macam biasa, bila first time jumpa client, kitorang memang mintak dia bagi IC dia la untuk di fotostat. Masa boss aku mintak this chap IC dia tu, dia pun dok selongkar wallet dia, then dia kularkan pastu dia letak atas meja depan dia n terus paling tempat lain, dgr orang lain tgh bercakap. Aku memang terus slack ngan client tu. Yela, dah bos aku mintak, sekurang2nya lps kluarkan tu, hulurla ke bos aku. Ini tak, letak depan dia, terus paling tempat lain. Punyala KURANG AJAR aku cakap dalam hati aku. Nasib baik client, kalau adik aku ke kawan2 aku ke, memang aku dah sound dah.
Dah la before tu bos aku dok panggil dia, dia buat dek je. Dia tgh dengar bapak dia discuss something la dgn another chap, pastu bos aku nak fotostat IC dia, dok panggil la dia. Okla, finela dia mungkin tak dgr time tu. Tapi yang aku takleh trime tula, dia boleh lepas amik tu terus letak dpn dia, terus paling tmpt lain. Dahla aku tgh berdiri masa tu dah get ready nak amik dr dia. Mungkin susah nak hulur ke aku sebab aku jauh sket, tp hulur la ke bos aku yang mintak dia IC tu. Bukan jauh pun, sebelah dia je. Ini tak...letak depan dia, paling tmpt lain...n bos aku la yang pegi amik dr atas meja. Perghhh...aku masa tu memang slack gile la kat mamat tu. He is a royalty la. Tp royalty pun, ko tu manusia gak.
Dahla muda lagi. Umur baru 23 tapi kerek dah macam tu. Mana pegi budi bahasa. Tak sedor diri agaknya datang firm aku nak mintak tolong settlekan masalah dia. Kalau nak mintak tolong, buatla cara nak mintak tolong. Memangla berbayar, tapi takkan la takde peri kemanusiaan ataupun budi bahasa sebagai MANUSIA? Memangla, generasi2 muda sekarang ni memang dah makin hilang dah budi bahasa n sopan santun. Dengan orang tua, langsung tak gheti nak respect. Kalau bukan dengan orang tua pun, respect sesama manusia. Adab orang nak mintak tolong...merendah diri. Adab orang menolong...ikhlas. Eeeee....bila aku ingat balik memang aku bengang gile ngan budak tu. Kalau adik aku memang dah kena hambur dah ngan aku.
Aku pun takdela besopan santun sangat. Ketawa langsung takde ciri2 kewanitaan. Cakap suara sepelaung. Tapi sekurang2nya ada tempat n masanya, aku takdela buat mcm yang aku biasa buat. Ish...dahla. The end of story.

1 comment:

yus08 said...

klu nak citer psl perangai client ni mine is worse than urs la kot. when 2 angry clients having a discussion with my boss in the discussion room which ony covered with "playwood" blh dgr every words they said n the when the anger is going to the maximum limits we can hear this "WHY U DOING THIS TO ME. I WILL KILL YOU.. I SWAER I WILL KILL YOU". Of cos my boss just try to calm them but u can't imagine our reaction at that time.. Thank God he has no gun or else... nauzubillah..