Saturday, November 13, 2010

Why can't it be simple?

Baru-baru ini, adik n adik ipar aku (his wife) bagi aku hadiah, sebuah purse. Pada mulanya aku agak keberatan nak pakai sebab biasala purse perempuan ni kan besar, panjang. Tapi disebabkan orang dah bagi sebagai hadiah, aku pun pakai la juga. Bila aku mula pakai, orang keliling mula cakap, lepas ni bolehlah belajar pakai handbag pulak. Aku hanya senyum saja.
Pada masa yang sama juga, dalam seminggu dua aku mula pakai purse tu, sebab benda tu besar, jadi aku tak dapat letakkan dalam poket baju atau seluar aku. Penghujungnya, aku kena pegang. Ke mana-mana aku jalan, aku pegang. Kawan-kawan kau ada yang bising sebab mereka kata pegang-pegang macam tu bahaya. Orang nak ragut senang. Maka mereka cadangkan aku beli handbag untuk letak purse aku tu di dalam.
Ahhh...sudah.Nak pakai handbag pulak dah.Pening kepala aku.Ya, aku tahu, ada je cara penyelesaiannya. Ikut la macam mana kawan-kawan aku suruh, iaitu beli handbag. tetapi, aku tak boleh nak elak dari tertanya-tanya di dalam hati, kenapa mesti nak complicated sangat purse perempuan ni hah? Tak boleh ke simple je, kecik 4 segi macam wallet lelaki yang boleh muat letak dalam kocek?Kenapa mesti nak berzip kat sana, then ada zip lagi satu kat tempat lain? Tak boleh ke just flip open macam wallet lelaki? Kan senang macam tu. Nak ambil duit, flip open terus boleh ambil duit. Kalau purse perempuan, dahla berlipat sampai tiga lipatan, bila buka, bukan boleh terus ambil duit. Nak kena bukak butang atau zip dulu, lepas tu bukak lipatan tu satu persatu, lepas tu baru boleh ambil duit. Itu belum ambil kira faktor yang ianya besar lagi. Bentuk segi empat tepat.
Lagi satu, timbul isu kena beli handbag. Kalau kecil kan senang boleh letak dalam poket je. Dah tak payah pikir nak jaga handbag la..tertinggal handbag la.Aduuhhhhh...pening2. Bila dah ada handbag tu, nnt bila naik kereta, kena letak bawah kerusi sebab takut nnt orang pecahkan cermin tingkap kereta, ragut beg. Pastu, bila lalu kat tol ke hape ke, dah terkial2 nak pegi ambil pulak. Ish!!Kan menyusahkan. Kalau letak dalam kocek, naik kereta, terus tutup pintu kereta, vrooommmmm....jalan. Nak keluarkan duit, flip open, ambil duit..vrroommm...jalan.Kan senang. Tak complicated. Ini dengan berlipat2, butang lagi, zip lagi. Handbag lagi! Ish!!
Aku tahu pernyataan aku ni akan tidak dipersetujui oleh ramai wanita-wanita diluar sana especially sesiapa yang mengenali aku...the first comment yang mereka akan beri ialah..."KO MEMANG MCM JANTAN!" Tapi persoalannya sekarang ini bukan itu..persoalannya ialah kenapa purse perempuan tak boleh jadi simple?Kenapa mesti nak complicated sangat? Tak salah rasanya kalau perempuan pakai wallet lelaki sebab tujuannya adalah untuk letak duit. Kalau kedua-duanya memberikan fungsi yang sama, then apa salahnya pakai. Tidak bermakna bila seorang perempuan itu memakai wallet lelaki, maka dia boleh dianggap sebagai tomboy. Kadang2 bukan persoalan tomboy itu, tetapi lebih kepada keselesaan si pemakai. Macam yang aku jelaskan di atas tadi. Mana dengan zip, butang, berlipat smpi 3 lapis. Ada jugak yang berlipat 2 je, n ada yang berbentuk 4 segi jugak, tapi ada butang pulak. Ada zip jugak.Ahhh sudahhh!!!!
Well...call me pelik or what..tapi itulah opinion aku. Design purse perempuan ni terlalu complicated. Tidak mustahil, pemakaian purse itu, melambangkan cara pemikiran seorang wanita agaknya. Complicated. Dok pusing sana sini, guna jalan jauh, baru sampai ke tempat tujuan. Walhal, ada jalan short cut yang lebih mudah dan simple. Ni aku agak2 sajala.
Tapi, to my dear brother (Am) n his lovely wife (So'od), jangan kecik hati na. Angah bukan tak nak pakai. In fact Angah dah pakai dah pun. Tapi bila pakai tu, takleh nak letak dalam kocek, so kenala pegang kat tangan. Bila dah pegang, orang bising suruh beli handbag pulak sebab bahaya pegang n jalan2 mcm tu je. Ish!Dah nak pikir handbag pulak. Bila pakai handbag pun nnt sama gak, kena jaga handbag jangan sampai kena ragut. Pastu, kang, singgah mana2, ada kemungkinan tertinggal pulak handbagnya. Adoiiii!!!!Sebab Angah ni jenis clumsy.Nnt tertingal sana sini...kalau backpack isi komputer pun boleh terlupa, inikan pulak benda2 kecik. Tapi, setakat mana Angah larat pakai, Angah pakai. Mungkin gilir-gilir la kot. Kejap pakai wallet kejap pakai purse. Boleh kan?Jangan nnt bila Angah tak pakai korang berdua bising n kecik hati pulak. Its just not me kot.
I'M A SIMPLE PERSON...AND I LIKE SIMPLE STRAIGHT FORWARD THINGS.Hehehehe...

2 comments:

Mohd Adnan said...

Benar sekali bahawa terdapat barangan wanita yang sekadar menampakkan keanggunan & kemewahan, namun sebenarnya mendatangkan bahaya & masalah kesihatan. Misalnya, alat solek, kasut tumit tinggi, beg tangan & etc.

Aiko Minase said...

hihi..saya adalah salah seorang yang mengatakan bahaya akak pegang purse camtu.actually, amy punya purse pun kecik gak.empat segi.kalau bawak ngam2 tapak tangan ar.hehe..ala, whatever it is follow ur heart la..chill..